Bs'd

Wat is er bijzonder aan Palestijnse vluchtelingen?

http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/2276-wat-is-er-bijzonder-aan-palestijnse-vluchtelingen

Het Amerikaanse Congres is momenteel bezig met de problematiek van de Palestijnse vluchtelingen en heeft nu de VN gevraagd, waarom de Palestijnen als enigen hun vluchtelingenstatus kunnen doorgeven aan de volgende generatie.

Voedsel van UNRWA Voedsel van UNRWA

De Verenigde Naties definieert een vluchteling als iemand die wegens vervolging zijn vaderland heeft moeten verlaten. Deze status kan normaliter niet worden doorgegeven aan de volgende generatie. Een bijzonder besluit staat de Palestijnen echter toe, hun status door te geven. Palestijnse vluchtelingen van de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 zijn niet onderworpen aan de Conventie van Genève uit1951, die de status van vluchtelingen regelt, maar worden verzorgd door de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor de Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA). Die heeft een eigen definitie en gaat zeer royaal om met het begrip ‘vluchtelingen’.

Al jaren wordt de UNWRA zwaar bekritiseerd. De organisatie wordt er vooral van beschuldigd het conflict met Israël te laten voortduren, doordat het door zijn gratis zorg voor meer dan 5 miljoen Palestijnen bijdraagt aan het handhaven van een comfortabele status quo, in plaats een oplossing voor het probleem te stimuleren.

UNRWA statistieken hebben 5.115.755 personen geregistreerd. Hiervan zijn er slechts 4.797.723 vluchteling, de overige 318 032 staan vermeld als ‘overigen die recht hebben gebruik te maken van diensten’.

Dat het Amerikaanse Congres zich nu bezig houdt met dit onderwerp kan belangrijke politieke en financiële gevolgen hebben. Het grootste deel van het budget van de UNRWA komt uit de VS. Een nieuwe beoordeling van de Palestijnse vluchtelingen door het Congres kan fatale gevolgen hebben voor verdere financiële steun.

Het Amerikaanse Congres heeft nu de VN gevraagd om een gedetailleerd verslag, waarin duidelijk wordt hoeveel van de huidige vluchtelingen werkelijk werden verdreven tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, en hoeveel hun vluchtelingenstatus hebben geërfd. We schreven hier al eerder over in Israel Today.

De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon, heeft een korte video gemaakt over het Palestijnse vluchtelingenprobleem:

http://www.youtube.com/watch?v=g_3A6_qSBBQ&feature=player_embedded