Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

The Mission ....

  • LeSage

    …. is een film uit 1986, met Jeremy Irons in de hoofdrol.

    Er lopen verschillende thema's in deze film, die op een ingenieuze manier an elkaar gelinkt zijn, en op een boeiende manier behandeld worden. Het centrale thema is wel het historische verhaal van de bekering van de Guarani-indianen in het grensgebied van Brazilie, Argentinie, en Paraguay in plm 1758.

    Het gebied is politiek precair; de grenzen tussen spaanse en portugeese macht is onduidelijk. Daardoorheen speelt dat de portugezen de slavenhandel hebben afgeschaft, maar de spanjaarden juist niet, en in dat gebied dus aktief op slaven jagen onder de indianen. Bekeren de indianen zich echter tot het christendom, dan verschaffen de bekeerlingen zich een alibi tegen de slavenjagers, immers het was not done om op christenen te jagen.

    Maar ja. Leg dat maar eens uit aan de indianen die iedere blanke zien als een dreiging, een potentieel levensgevaarlijk iemand die komt met een geweer, en waartegen je je slechts met pijl en boog kunt verdedigen. Zij zien geen verschil tussen portugezen en spanjaarden, missionaris en slavenhandelaar.

    Eén van die slavenhandelaren is Rodrigo, een spaanse huursoldaat die voor zichzelf is begonnen. Rodrigo doodt in een ruzie om een vrouw, zijn broer.

    Eenmaal tot bezinning gekomen wordt hij overmand door wroeging. En dan wordt een belangrijk thema in deze film ingezet: hoe kom je tot vergeving, en verlossing van die wroeging - die broer is immers dood. De jezuieten-missionaris, hoofdpersoon, stelt hem voor zelf een penitentie te bedenken.

    Dat gebeurt. Rodrigo kiest ervoor deel te nemen aan de eerstvolgende missie in Guaranigebied. Echter met een verzwaard regime; allerlei spullen die herinneren aan zijn verleden zal hij met zich mee moeten slepen, tot hij verlossing vindt. En de manier waarop dat gebeurt vind ik prachtig (dwz: ontroerend, diep rakend, meeslepend) in beeld gebracht. Stel je voor dat je met een giganisch pak bagage van totaal pakweg 40, 50 kilo achter je aanslepend, een torenhoge waterval beklimmend, door de glibberigheid terug naar beneden vallend, steeds weer opnieuw de weg naar boven probeert te vinden. Het roept bij mij onmiddelijk het beeld op van de mens zelf die aan de ene kant belast is met afschuwelijke momenten uit het verleden, en aan de andere kant, ondanks afschuwelijke momenten van terugval, voortdurend aktief probeert de weg terug te vinden.

    Het verruimt ook meteen de blik: wordt je verlost door geloof?

    Ja en nee.

    Nee - in de betekenis dat daden nodig zijn om schuld uit te boeten. Penitentie doen is heilzaam, en wij zijn dat kwijt geraakt in de wereld van het calvinistische denken.

    Ja - in de betekenis dat het christendom een prachtige rol kan spelen in het helpen van een mens die oprecht kampt met wroeging. Niet door een karikatuur te verkondigen van Jezus is gestorven aan het kruis, droeg de straf die voor ons bedoeld was, en nu kunnen wij vrij tot God gaan. De missionarisfiguur (een mooie rol van Irons) beseft, dat lijden een mogelijkheid voor deze mens is om tot verzoening te komen. Uiteindelijk komt de verzoening dan tot stand in een verbinding tussen de voormalige slavenhandelaar en de indianen.

    Ik vind deze film een mooi middel om deze verschillende thema's op een wat andere manier te doordenken.

  • theo

    Mooi item.

    Inhakend: Wanneer je met wroeging blijft leven dan heb je zelf geen leven meer.

    Maar hoe moeilijk kan vergeven zijn of hoe moeilijk kan het zijn om te leven met aangedaan onrecht.

    Zie naar de vader van de vermoordde Marianne Vaatstra bij ons in de regio.

    In Engwierum ( ook een dorp bij ons in de regio) woonde een inmiddels overleden man die in een Jappenkamp heeft gezeten en verzoening predikte.

    Ik ben zijn naam even kwijt maar hij genoot landelijke bekendheid en als ik me goed herinner zeker ten tijde van de actie van Wim Kan toen de japanse keizer naar ons land kwam'.

    Hij wilde niet met wroeging leven.

    Maar wij hebben Ausswitsch bezocht en Terizin en Bergen Belsen e.a .concentratiekampen en onlangs Yad Vasim in Israel; hoe is het dan mogelijk om er mee door te leven als je dat hebt meegemaakt.

    Evenals incest en verkrachting en doelbewust vertrouwen schenden.

    theo

  • LeSage

    theo Schreef:

    ——————————————————-

    > Mooi item.

    >

    > Inhakend: Wanneer je met wroeging blijft leven dan

    > heb je zelf geen leven meer.

    >

    > Maar hoe moeilijk kan vergeven zijn of hoe

    > moeilijk kan het zijn om te leven met aangedaan

    > onrecht.

    >

    > Zie naar de vader van de vermoordde Marianne

    > Vaatstra bij ons in de regio.

    Ik kan me de draagwijdte van vergeving in zo'n situatie niet voorstellen. Ik, die een redelijk beschermd leven leid in een beschermde omgeving en gelukkig nooit met zulke vragen heb hoeven worstelen. Maar het moet een schrikbarende geestelijke krachtsinspanning zijn.

    Anderzijds - en dan ben ik meteen ook weer terug bij de film: het is wellicht moeilijk om -als dader- vergeving te kunnen aanvaarden. En wat gebeurt er als dat aan één van beide kanten niet goed gaat?

    En dát is dan weer een regelmatig terugkerend thema op dit bord: hoe makkelijk/moeilijk is het om vergeving van God te kunnen aanvaarden, en hoe makkelijk/moeilijk hoort dat te zijn om HEILZAAM te kunnen zijn?

    >

    > In Engwierum ( ook een dorp bij ons in de regio)

    > woonde een inmiddels overleden man die in een

    > Jappenkamp heeft gezeten en verzoening predikte.

    > Ik ben zijn naam even kwijt maar hij genoot

    > landelijke bekendheid en als ik me goed herinner

    > zeker ten tijde van de actie van Wim Kan toen de

    > japanse keizer naar ons land kwam'.

    > Hij wilde niet met wroeging leven.

    Tsja.

    Dat kán een uiting zijn van het gegeven dat hij met wroeging leefde; een soort innerlijk conflict wat deze mensen niet vreemd was. Een thema waarvan ik me voorstellen kan dat je er langer dan een leven over doet/moet doen.

    >

    > Maar wij hebben Ausswitsch bezocht en Terizin en

    > Bergen Belsen e.a .concentratiekampen en onlangs

    > Yad Vasim in Israel; hoe is het dan mogelijk om er

    > mee door te leven als je dat hebt meegemaakt.

    Er gebeuren wonderen in deze wereld.

    >

    > Evenals incest en verkrachting en doelbewust

    > vertrouwen schenden.

    >

    > theo

  • samuel

    Grappig LeSage dat je zo naar je wortels blijft wijzen.

  • LeSage

    Grappig dat jij denkt te weten welke wortels ik heb :)

  • samuel

    Houd je broek maar aan hoor, beide Le Sage`s hebben de zelfde wortels en dat laat jij ook zien door je zijn naam aan te meten.

    Overigens weet je wat katholiek betekent?

  • wie gebruikt dit ip?

    samuel Schreef:

    ——————————————————-

    > Houd je broek maar aan hoor, beide Le Sage`s

    > hebben de zelfde wortels en dat laat jij ook zien

    > door je zijn naam aan te meten.

    > Overigens weet je wat katholiek betekent?

    Dat dient Theaterstuk eerst op te zoeken';)

    eg wel

  • wie gebruikt dit ip?

    wat is jouw missie samen met sytse kees en boris?.

  • wie gebruikt dit ip?

    Grappig hey