Zinprofiel: vrije denkers, verdraagzame christenen, vredelievende inspiratie online

De praktijk van de robuuste geweldloosheid

Door Gerke van Hiele

Deze column maakt deel uit van een serie columns in Doopsgezind NL over het eigene van doperse spiritualiteit aan de hand van het boek Dissident discipleship van de Amerikaanse hoogleraar David Augsburger.

Eigenlijk vertrouwt volgens Augsburger iedereen – zij het op eigen wijze – uiteindelijk op de effectiviteit van geweld als oplossing van onze problemen. In een wereld van politiek en geweld van de heersende machten sneeuwt de boodschap van vrede, liefde en geweldloosheid zo goed als onder. Slechts enkelingen blijven trouw aan de weg van Jezus, zij kennen het verlangen om dissidente discipelen te zijn en te willen leven in zijn voetsporen zonder dwang, geweld en vergelding.

Dat is niet een boodschap voor watjes. Het is vast ook niet een oplossing voor alle kwalen van onze wereld. Het is wel de uitdaging om op een robuuste wijze invulling te geven aan een geweldloze wijze van leven en omgaan met mensen. Het is een keuze voor de verbinding, dialoog en relatie. Het is de bereidheid om te willen overbruggen en het kwade te overwinnen door het goede. Het is de uitdaging om daar zowel standvastig als slim in te zijn. We mogen het zien als een uitnodiging tot vindingrijkheid en vrijmoedigheid. Waarom zou je in je schulp kruipen als je een verschil kunt maken? Wat wordt er van de pels zonder de luis? Vroeger noemden we dit ‘messiaanse strategieën’, de kunst om de ander te winnen en op een ontwapenende wijze voor je in te nemen.

Het is de wijsheid van Jezus, dat creatieve ‘meer dan het gewone’, de speelsheid van de Geest die telkens nieuwe verbindingen zoekt om liefde en het recht te laten bloeien.

Het gaat steeds weer om het verzet tegen de geweldsspiraal en om inzet voor transformatie, verandering en verzoening. Het is een tegenbeweging van vredelievendheid die wat wil doen aan het overbruggen van de kloven die zich onvermijdelijk in ons leven en samenleven aandienen, in stad en land, in straat en wijk, tot in de kring van onze eigen gemeente.

Een dergelijke actieve inzet vraagt om robuust handwerk en moedig maatwerk. Een doperse gemeente zal per definitie aan vredeswerk doen. Dat er vanuit onze kring een hoogleraar vredestheologie komt aan de Vrije Universiteit is een logische gedachte. We kunnen ook een jongere ondersteunen die deze zomer ervaring gaat opdoen als ‘christian peacemaker’. Opdat er steeds weer zo’n begin is van vrede op aarde.

Gerke van Hiele is doopsgezind predikant in Wageningen

http://www.zinprofiel.nl/De-praktijk-van-de-robuuste-geweldloosheid-/zinweb–ezine-8563—lIntNavId=40