Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

'Hemel is sprookje voor mensen die bang zijn voor het donker'

  • Boris

    Stephen Hawking, een van de beroemdste wetenschappers van de wereld heeft het nog maar eens gezegd: Er is geen leven na de dood. In een interview met de Britse krant The Guardian zegt de geleerde dat wij op Aarde het beste uit ons zelf moeten halen.

    Hawking, werd op zijn 21ste gediagnosticeerd met ALS, een ongeneeslijke motorische zenuwaandoening. Destijds werd hem verteld dat hij nog maar enkele jaren te leven zou hebben. Maar Hawking is er nog en heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 69 bereikt.

    Tegen The Guardian zegt Hawking: “Ik vrees niet voor het einde. Ik heb de afgelopen 49 jaar geleefd met het vooruitzicht op de dood en dat heeft ertoe geleid dat ik niet bang ben. Maar ik sta ook niet te springen om te gaan. Ik heb nog veel te doen hier.”

    Hawking ziet het brein als een computer die stopt met werken als de onderdelen het begeven. “En er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers. Dat is een sprookje voor wie mensen die bang zijn voor het donker.”

    Hiermee gaat Hawking nog verder dan hij in 2010 al deed in zijn boek The Grand Design. Daarin zegt de geleerde dat het helemaal niet nodig is om het bestaan van het universum te verklaren vanuit een grote schepper. Uiteraard kwam deze stelling hem op een hoop kritiek van religieuze leiders te staan. Maar de wetenschapper maakt een duidelijk onderscheid tussen god als metafoor en het geloof in een alwetende schepper wiens handen de werking van het heelal sturen.

    Op de vraag “waarom zijn we hier dan?” antwoord Hawking dat we onze mogelijkheden op Aarde ten volle moeten benutten. Hawking spreekt maandag op de Google Zeitgeist-bijeenkomst in Londen. Daar zal hij verder ingaan op deze vraag. In zijn lezing zal hij een theorie over het universum uiteenzetten. “De wetenschap voorspelt dat verschillende soorten universum spontaan geschapen kunnen worden uit het niets. In welke wij zijn is een kwestie van toeval”, aldus Hawking.

    Lees meer bij The Guardian: Stephen Hawking: ‘There is no heaven; it’s a fairy story'

    http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/hemel_is_sprookje_voor_mensen_die_bang_zijn_voor_het_donker/

  • Frederik D

    … zijn boek The Grand Design. Daarin zegt de geleerde (Hawking) dat het helemaal niet nodig is om het bestaan van het universum te verklaren vanuit een grote schepper.

    —————

  • Eliyahu

    Boris Schreef:

    ——————————————————-

    > Stephen Hawking, een van de beroemdste

    > wetenschappers van de wereld heeft het nog maar

    > eens gezegd: Er is geen leven na de dood. In een

    > interview met de Britse krant The Guardian zegt de

    > geleerde dat wij op Aarde het beste uit ons zelf

    > moeten halen.

    >

    > Hawking, werd op zijn 21ste gediagnosticeerd met

    > ALS, een ongeneeslijke motorische zenuwaandoening.

    > Destijds werd hem verteld dat hij nog maar enkele

    > jaren te leven zou hebben. Maar Hawking is er nog

    > en heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 69

    > bereikt.

    >

    > Tegen The Guardian zegt Hawking: "Ik vrees niet

    > voor het einde. Ik heb de afgelopen 49 jaar

    > geleefd met het vooruitzicht op de dood en dat

    > heeft ertoe geleid dat ik niet bang ben. Maar ik

    > sta ook niet te springen om te gaan. Ik heb nog

    > veel te doen hier."

    >

    > Hawking ziet het brein als een computer die stopt

    > met werken als de onderdelen het begeven. "En er

    > is geen hemel of hiernamaals voor kapotte

    > computers. Dat is een sprookje voor wie mensen die

    > bang zijn voor het donker."

    Bs'd

    En welke bewijzen draagt hij aan voor die veronderstelling?

  • CU

    Waarom zou hij wel zijn “veronderstelling” moeten bewijzen en jij de jouwe niet?

  • Frederik D

    Hij hoeft niets te bewijzen. De bewijslast ligt bij gelovigen.

  • perihelium

    De bekende atheïst Richard Dawkins wordt beschuldigd van “lafheid” nadat hij vier uitnodigingen afsloeg om te debatteren over het bestaan van God met een gerenommeerde christelijke filosoof. Dawkins stelt dat William Lane Craig zijn aandacht niet verdient en heeft naar verluidt gezegd dat een dergelijk debat er goed uit zou zien op de CV van zijn christelijke tegenstanders, maar dat Craig dat in zijn eentje niet zou lukken.

    Craig is hoogleraar Filosofie en schreef dertig boeken en honderden wetenschappelijke artikelen over het christendom. Hij debatteerde eerder met toonaangevende denkers als Daniel Dennett, Christopher Hitchens en Sam Harris. In oktober brengt hij een bezoek aan Groot-Brittannië om deel te nemen aan publieke debatten. Dawkins sloeg maar liefst vier uitnodigingen af om met hem de strijd aan te gaan. De atheïst beweert niet onder de indruk te zijn van zijn tegenstander. “Ik heb niet de intentie te willen meewerken aan de zelfpromotie van Craig,” zei hij.

    Laf

    Sommige van Dawkins’ collega’s sporen hem aan zijn weigering voor het debat te heroverwegen. In een brief laat collega-atheïst Daniel Came weten: “Het ontbreken van een debat met de belangrijkste verdediger van het christendom is een flagrante nalatigheid op je CV en kan uiteraard worden opgevat als laf.” Ondertussen blijft Craig bereid om het debat met Dawkins aan te gaan. “Ik hou de mogelijkheid voor hem open om in oktober met mij in debat te gaan.”

    Dawkins staat bekend om zijn kritiek op georganiseerde religie. Hij voert hiervoor de aanslagen op 11 september 2001 aan als argument. William Lain Craig stelde eerder dat veel atheïsten niet met hem in debat durven omdat de argumenten voor het bestaan van God overtuigender zouden zijn dan atheïstische argumenten.

    http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=22625

  • perihelium

    Frederik D Schreef:

    ——————————————————-

    > Hij hoeft niets te bewijzen. De bewijslast ligt

    > bij gelovigen.

    Hawking verwerpt het idee van een leven na de dood en benadrukt de noodzaak om het menselijk potentieel op aarde te vervullen door goed gebruik te maken van diezelfde potentie. In antwoord op de vraag over hoe de mens zou moeten leven zei hij, gewoon: “We moeten de grootste waarde van onze daden zoeken.” De menselijke aanwezigheid in het universum schrijft Hawkings toe aan toevalligheid. http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=22650

  • Boris

    Mijn bericht ging over Stephen Hawking en niet over Richard Dawkins.

    Dus begin een eigen draad s.v.p.

  • perihelium

    Boris Schreef:

    ——————————————————-

    > Mijn bericht ging over Stephen Hawking en niet

    > over Richard Dawkins.

    Gaat het over theologie?

    >

    > Dus begin een eigen draad s.v.p.

  • CU

    perihelium Schreef:

    > William Lain Craig stelde eerder dat veel

    > atheïsten niet met hem in debat durven omdat de

    > argumenten voor het bestaan van God overtuigender

    > zouden zijn dan atheïstische argumenten.

    >

    > http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=2262

    > 5

    Dan moet die beste man maar eens verklaren waar God was, destijds toen Hitler 6 á 8 miljoen joden, JGers, RRoma's ed. vergaste.