Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

HOE kan je er voor zorgen dat kwetsende woorden je niet raken?

  • Eliyahu

    Bs'd

    Een oproep om er voor te zorgen dat kwetsende woorden je niet raken is zinloos zonder uit te leggen HOE je daar voor kan zorgen.

    Baldus weigert om dat te zeggen, dus dan zal ik het maar doen, bij monde van rabijn Zelig Pliskin.

    Om er voor te zorgen dat beledigingen je niet raken, is het eerst van belang om te weten hoe onze gedachten werken.

    Dat legt rabbijn Pliskin uit in zijn boek “Gateway to Happiness”, waarvan de eerste 10 hoofdstukken op het internet staan, maar jammer genoeg alleen in het engels, niet in het nederlands: http://www.happinessclub.com/pages/GATEWAYTOHAPPINESS.pdf

    Hij schrijft daar in de inleiding: “Als je maar één hoofdstuk gaat lezen, lees dan hoofdstuk 3, ”Geluk is afhankelijk van je gedachten."

    Dat is inderdaad de spil waar het hele boek om draait, dus ik zal dat hoofdstuk, door mij in het NL vertaald, hier neerzetten, tezamen met het hoofdstuk over beledigingen.

    Het is niet zo kort, je moet er even voor gaan zitten, maar het heeft het potentieel om de kwaliteit van je leven sterk te verbeteren, hetgeen het bij mij gedaan heeft, en je immuun te maken voor beledigingen en online treitereien, zodat je niet elk moment over de rooie hoeft te gaan. (let op Fred, wat voor jou!)

    Het is ook zo dat gelukkig zijn verplicht is, want iemand die ongelukkig en/of gestrest is, die zal op een onaangename manier met zijn medemens omgaan, en dat past niet in het goddelijke gebod “Heb uw naaste lief als uzelf”.

    Heel hoofdstuk 1 gaat over het feit dat gelukkig zijn verplicht is. Op verzoek zal ik ook dat online zetten.

    Dus ga er even voor zitten en lees het, en bestudeer het, en lees het nog eens, en bestudeer het nog eens, en maak het een onderdeel van jezelf, en verhef jezelf spiritueel, en wordt een beter persoon.

    Succes!

    3. Geluk is afhankelijk van uw gedachten.

    Introductie: U creeert uw eigen emotionele wereld.

    A) “God heeft de mensen recht gemaakt, maar zij zoeken vele bedenkselen.” Prediker 7:29 “De vele bedenkselen”, aldus zei rabbi Samson Raphael Hirsch, “zijn de vijanden van ons geluk.”

    Zoals Rabbi Simcha Wasserman zegt: “Het leven is simpel, de mensen zijn ingewikkeld.” Het leven heeft de mogelijkheid van geluk in zich, maar elk persoon kiest voor hemzelf waar hij aan wil denken en hoe hij tegen dingen aan wil kijken.

    B ) Geluk is een vaardigheid die aangeleerd kan worden. Ten einde deze vaardigheid onder de knie te krijgen is het nodig om:

    u te concentreren op gedachten die u gelukkig maken in plaats van gedachten die u ongelukkig maken.

    gebeurtenissen en situaties te waarderen als positief in plaats van negatief, of op zijn minst de graad van negativiteit te verminderen. (in plaats van kleine ongemakken te zien als rampen, beschouw ze als verwaarloosbaar)

    C) Het leven van iemand die een positieve houding heeft ten aanzien van alles wat hem overkomt wordt in Spreuken 15:15 vergeleken met een leven van constant feest. Zo iemand zijn hele leven is vol van vreugde en geluk. Zo’n persoon heeft geen speciale situaties nodig om hem gelukkig te maken. Waar hij ook is, wat hij ook doet; hij vindt dingen om zich over te verheugen. Hij groeit geestelijk van iedere ervaring en van elk persoon waar hij mee in contact komt. Het onder de knie krijgen van deze vaardigheid vereist tijd en moeite, maar het is een bijzonder goede investering.

    D) Wij zelf creeeren de wereld waarin we leven voor een zeer groot gedeelte. Hoewel er veel gebeurtenissen zijn die wij niet kunnen beinvloeden en waar we niets aan kunnen veranderen, dat neemt niet weg dat wij in zeer grote mate de mogelijkheid hebben om onze houding te bepalen ten aanzien van die situatie, en daardoor zijn onze emotionele reacties op gebeurtenissen voor een groot gedeelte onder onze controle. Het is niet realistisch om totale controle te verwachten, maar iedereen die kalm en vastberaden werkt aan zijn gedachten die zal in staat zijn om te verbeteren.

    E) Een beknopte formule voor geluk luidt: Probeer consequent te denken aan die gedachten die u gelukkig maken, en u zal gelukkig zijn. Uw geest is constant bezig met het verwerken van allerlei indrukken en gedachten die in het brandpunt van uw belangstelling staan. Wanneer u een bewuste poging doet om uzelf dingen te vertellen die bevorderlijk zijn voor geluk, dan zal u gelukkig zijn. Het is uw keus. Veel mensen zijn zich niet bewust wat zij zichzelf constant vertellen, maar door het bewustworden daarvan zullen zij een grotere controle krijgen.

    F) Sommige mensen laten geen enkel terrein van hun leven zo aan het toeval over als hun gedachten. Waar zij aan denken wordt bepaald in zo’n verwarde en ongeordende manier dat hun gedachten bijna niet onder hun controle zijn.

    Rabbi Simcha Zissel uit Kelm vergeleek deze gedachten met een vuilnisbelt: Een hele hoop afval en rommel, en een heel klein beetje bruikbaar materiaal. Alle lage/slechte/onbruikbare gedachten die er ook mogen opborrelen in zo iemand zijn hoofd die nemen nemen plaats in samen met verheven gedachten. Een persoon zijn eerste taak is om te werken om een goed geordende gedachtenwereld te hebben en bewust te beslissen waar hij aan zal denken. De vaardigheid om aan die dingen te denken die u kiest moet aangeleerd worden en het vereist veel oefening om dit onder de knie te krijgen. Het kan niet in 1 dag geleerd worden, een lange tijdsperiode is vereist. Het is belangrijk om niets te forceren, want dan zal het effect het omgekeerde zijn van wat er beoogd wordt. Benader het onderwerp kalm en wees flexibel. Begin met een paar minuten per dag te werken aan het beheersen van uw gedachten, en vergroot dan de tijdsperiode. 1 manier is om te beginnen met denken aan 1 speciaal onderwerp voor 5 minuten zonder andere gedachten te laten interrumperen.

    2. U maakt zelf constant de keuze of u zich zal concentreren op het positieve of negatieve.

    A) Gelukkig zijn kan aangeleerd worden. Hoewel we waarschijnlijk nooit totale controle kunnen verkrijgen over onze emoties, hebben we veel meer controle dan de meeste mensen zich realiseren. Onze gedachten bepalen onze emoties, en we kunnen onze gedachten voor een zeer groot gedeelte zelf bepalen. Ongeacht hoe een persoon in het leven heeft gedacht, als hij bereid is om flexibel te zijn dan kan hij leren om te denken op een manier die hem gelukkig zal maken.

    B ) Wij zelf kiezen onze gedachten die ons gelukkig maken of die gedachten die ons ellende bezorgen. Dit is een bijzonder belangrijk principe. U kiest uw gedachten. Als u uw gedachten laat gaan over alles wat er toevallig in uw hoofd opborrelt, dan is dat ook een keuze. Dan maakt u de keus om passief te zijn en uw geluk te laten afhangen van automatische reacties in plaats van het initiatief te nemen en die gedachten te denken die het beste zijn voor u. Het aantal onderwerpen waar u kan denken is bijna oneindig. Sommige van die onderwerpen zullen u pijn bezorgen zonder dat u in staat ben om er iets aan te veranderen. Bijvoorbeeld al de rampen die u in het verleden overkomen zijn. Andere gedachten zullen u plezier en geluk bezorgen. Om een gelukkig leven te leiden moet u de tijd die u besteed aan negatieve gedachten zo klein mogelijk maken, en zoveel mogelijk denken aan dingen die u gelukkig zullen maken.

    C) Vele mensen zijn in dezelfde situatie als iemand die zich constant zorgen maakt dat hij niets te eten heeft. Iemand komt naar hem toe en vraagt: “Waarom ben je zo bezorgd? Kom met me mee en dan zal ik je een grote schat geven die je vader je nagelaten heeft.” Stelt u zich voor hoe dom iemand moet zijn om te weigeren met die man mee te gaan maar gewoon doorgaat met zich zorgen te maken.

    Even zo dom is iemand die zijn verstand misbruikt door zich te concentreren op de negatieve aspecten van zijn leven en weigert om zich te concentreren op de positieve aspecten. Hij kan gemakkelijk grote schatten vinden als hij maar de benodigde mentale inspanning levert. Hoe dom is het om je verstand te gebruiken om jezelf miserabel te maken terwijl je de mogelijkheid hebt om je te concentreren op positieve dingen en gelukkig te zijn!

    D) We herhalen constant boodschappen in ons hoofd. Als die negatief zijn, zoals bv “Ik ben een mislukkeling”, “De wereld is een verschrikkelijk oord”, “Er gaat nooit is iets goed”, dan maken we onszelf miserabel. We hebben de mogelijkheid om bewust een poging te doen om onszelf positieve berichten te geven, zoals: “Ik heb de mogelijkheid om te blijven verbeteren”, “De wereld bevat vele prachtige mogelijkheden”, “Alles wat me overkomt kan ik gebruiken om geestelijk te groeien”.

    Rabbi Israel Salanter benadrukte het belang van het leren van insperende slogans en teksten en ze constant te herhalen. Beetje bij beetje zullen ze een positief effekt hebben op onze persoonlijkheid en emoties.

    E) U bezit de mogelijkheid om uw gedachten te bepalen. Zelfs wanneer uw geest afdwaalt kan u hem weer terugbrengen en concentreren op wat u wilt.

    F) We kunnen geen twee verschillende gedachten tegelijkertijd denken. Daarom, wanneer negatieve gedachten in u opkomen dan hoeft u niet tegen hen ten strijde te trekken. Doe een bewuste poging om aan iets positiefs te denken, en de negatieve gedachten zullen verdwijnen.

    Wanneer u uw verstand bezig houdt met denken aan wijsheid, of neutrale onderwerpen, dan zal u in staat zijn om stress producerende gedachten te voorkomen. Bijvoorbeeld, als u een toespraak moet geven in het openbaar en u verteld uzelf uren van tevoren hoe vreselijk het is om in het openbaar te spreken, dan zal u uzelf nerveus maken. Maar als u uzelf concentreert op het bestuderen van iets nieuws, of u denkt aan iets interessants, dan zullen uw stress gevoelens minimaal zijn. Deze techniek kan gebruikt worden voor elke stress producerende situatie, zoals een moeilijke persoonlijke confrontatie, een sollicitatiegesprek, of het wachten in de tandartswachtkamer. Wanneer uw gedachten zich op iets anders concentreren dan op de stressproducerende situatie, dan verergert u uw stress niet, en u zou zich dan zo kunnen verdiepen in dat andere onderwerp, dat u datgene wat u angst aanjaagt totaal vergeet. Het is beter om het negatieve waardeoordeel wat u geeft aan de situatie waar u voor vreest om te zetten in een neutraal, of nog beter een positief oordeel, maar als u dat moeilijk vind dan is afleiding een goed alternatief.

    G) Een mens heeft geen totale controle over zijn gedachten. Vele gedachten die u liever zou vermijden zullen automatisch in uw hoofd opkomen. Ze komen bijna spontaan. Maar, wanneer ze eenmaal in uw hoofd zitten, dan hebt u de mogelijkheid om ze verwijderen door bewust aan iets anders te denken. Uw algemene belangstelling en houding heeft een grote invloed op waar u automatisch aan zal denken. Als u een sterke motivatie en enthousiasme opbouwt voor wijsheid, dan zullen veel van uw gedachten in dat terrein zijn, en u daarmee bevrijden van een hoop ongewenste gedachten.

    H) Ongeacht waar een persoon zich lichamelijk bevind, hij is in werkelijkheid daar waar zijn gedachten zijn. Een persoon heeft constant de keus om verheffende gedachten te denken, of om negatieve zelfvernietigende gedachten door zijn hoofd te laten spoken.

    Hoe oud u zich voelt is voor een zeer groot gedeelte afhankelijk van uw houding ten aanzien van uzelf. Ouderen kunnen hun vitaliteit vergroten door zich jong te beschouwen.

    Wij praten constant tegen onszelf. We kunnen er voor kiezen om onze eigen beste vriend te zijn door tegen onszelf te praten met positieve gedachten, of we kunnen er voor kiezen om onze eigen ergste vijand te zijn door negatieve gedachten te herhalen.

    Het verhaal gaat van een werkman die iedere dag brood met jam van huis meebracht voor lunch. Zijn collega hoorde hem verzuchten: “Oh nee, het is WEER jam, ik haat jam!” Zijn collega vroeg hem: “Waarom vraag je je vrouw niet of ze wat anders op je brood doet?” Het antwoord was: “Mijn vrouw maakt mijn brood niet klaar, dat doe ik zelf.”Een persoon die zichzelf miserabel maakt door het constante herhalen van negatieve gedachtes is net zo dwaas bezig als die werkman met zijn brood met jam. Hij maakt zichzelf onnodig miserabel.

    Een persoon wiens voornaamste gedachten zijn wat er mis is met hemzelf, of met zijn omgeving, of wat er allemaal wel niet fout zou kunnen gaan in de toekomst, die denkt niet aan de positieve dingen van het leven. Zo’n persoon zal ongelukkig zijn. Om van deze neigingen af te komen moet u uw gedachten bewust concentreren op de goede dingen in het leven, en op het verkrijgen van geestelijke groei. Als u dit onder de knie krijgt, dan wint u op twee fronten: Deze gedachten zullen u gelukkig maken, en u bent verlost van uw negatieve gedachten.

    I) Zeg kalm maar vastberaden “Stop!” tegen uzelf wanneer u zich onnodig concentreert op deprimerende gedachten. Doe dit konsekwent wanneer ze het lelijke kopje opsteken. Deze gedachten zullen waarschijnlijk hardnekkiger zijn wanneer u vermoeid, gespannen, of lichamelijk ziek bent. Maar zelfs dan kan u uzelf zeggen te stoppen. Zo gauw als u ermee stopt, denk aan iets positiefs.

    Indien u zich realiseert dat u een hoop tijd besteedt aan het overpeinzen van deprimerende zaken, schrijf dan op hoeveel tijd u verspilt met deze negatieve gedachten. Dit zal u meestal er toe aanzetten om te verbeteren.

    3. Uw houding is de sleutelfactor tot uw reactie.

    A) Wat u uzelf verteld betreffende een bepaalde situatie dat is wat bepaald hoe die situatie u emotioneel zal beinvloeden. Uw houding ten aanzien van een gebeurtenis of situatie is niet gebaseerd op de objectieve realiteit van die situatie maar op uw subjectieve evaluatie van die gebeurtenis of situatie.

    Vele mensen denken dat de manier waarop zij gebeurtenissen evalueren (beoordelen) dat dat is hoe die gebeurtenissen in werkelijkheid zijn. Maar het feit is dat gebeurtenissen, voorvallen, en situaties op het absoluut objectieve nivo alleen ZIJN. Ze zijn noch goed, noch slecht, ze zijn alleen maar. Het is de toeschouwer die de situatie beoordeelt als goed, slecht, of neutraal. Wanneer u eenmaal een sterk besef hebt van dit feit, dan kan zal u de mogelijkheid hebben om uw negatieve houdingen te veranderen naar positievere.

    Bijvoorbeeld: Stelt u zich voor dat u uw huis in loopt en u vindt de helft van de muren eruit geslagen. Puin en stof vult uw huis en al het meubilair is van zijn plaats. Wat is uw houding ten aanzien van deze situatie? Dat hangt er helemaal van af hoe u deze situatie beoordeelt. Als vandalen ingebroken hebben en alles moedwillig vernielt hebben, dan zal u uzelf waarschijnlijk zeggen dat dit vreselijk is, en u zal heel boos, ontzet, of uit het veld geslagen zijn.

    Maar, als u al jaren ervan gedroomd had om uw huis te verbouwen, en nu bent u eindelijk die plannen aan het uitvoeren, dan zal u waarschijnlijk blij zijn. Maar in dat geval kan het zijn dat een ander familielid die helemaal niet op een verbouwing zat te wachten er helemaal niet blij mee is dat de muren eruit liggen. En zelfs als u uw huis wilde verbouwen, dan kan het nog zijn dat u geirriteerd bent door de rommel die de verbouwing met zich mee brengt. Aan de andere kant kan u opgelucht zijn dat u opgelucht bent omdat u merkt dat u de rommel beter aankan dan u verwacht had, en dit kan voor u als een les voor de toekomst dienen dat u beter met problemen om kan gaan dan u gedacht had.

    Maar wat is nou de realiteit van deze situatie? De simpele feiten die u ziet, namelijk dat de muren eruit liggen. Maar uw emotionele reactie is volledig gebaseert op uw beoordeling van de situatie. Zelfs als u begon met de situatie te zien in een zeer ongunstig licht, dan nog kan u uw reactie en houding veranderen en een positieve manier vinden om de situatie te beoordelen.

    B ) Feiten zijn op zich neutraal. U hebt geen emotionele reacties op feiten. Uw emotionele reactie wordt altijd bepaald door uw subjectieve beoordeling van de feiten.

    Wanneer u iets beoordeelt als negatief, slecht, vreselijk, een ramp, dan zal u daarop reageren met negatieve emoties zoals depressie, woede, vreselijke stress, enz.

    Wanneer u denkt dat iets u niet raakt en er apathisch tegenover staat, dan zal u zich neutraal voelen.

    Wanneer u iets beoordeelt als goed voor u dan zal u daarop reageren met vreugde of blijdschap.

    C) Om duidelijk te maken hoe emotionele reacties veroorzaakt worden door onze beoordelingen, vraag ik de persoon waar ik mee praat hoe hij gewoonlijk reageert op beledigingen. De meeste mensen zijn van streek of kwaad wannneer ze beledigd worden. Maar een persoon heeft de mogelijkheid om op drie verschillende manieren te reageren. Vraag bij wijze van experiment aan een vriend om tegen jouw te zeggen: “Jij bent de meest verschrikkelijke persoon die ooit geleefd heeft.” Hoe zou u zich voelen wanneer u deze woorden hoort van een persoon die het op een vriendelijke toon glimlachend zegt? Niemand zou zich gekwetst voelen. Maar, als u aan het solliciteren bent voor een fel begeerde baan, en de interviewer noemt u een stomme idioot, hoe zou u zich dan voelen? De meeste mensen zouden zich dan kwaad, geschokt, of teneergeslagen voelen. Maar, als iemand u een miljoen euro’s aanbied onder de voorwaarde dat in de eerstkomende 24 uur iemand u moet beledigen; hoe zou u zich dan voelen wanneer iemand een belediging naar uw hoofd slingert? Uw emotionele reactie zou dan waarschijnlijk intense vreugde zijn. Het is niet wat iemand zegt wat u beinvloedt, maar alleen hoe u het ervaart en beoordeelt. Er zijn altijd drie basismogelijkheden: U kan een gebeurtenis als neutraal beoordelen, en dan zal u neutraal zijn. Of u kan een gebeurtenis als negatief beoordelen, en dan zal u negatieve emoties ervaren. Of u kan een gebeurtenis als positief beoordelen, en dan zal u positieve emoties ervaren.

    Wanneer u zich volledig realiseert dat de soort van uw emoties bepaalt wordt door de soort beoordelingen die u geeft aan een situatie, dan zal u gemotiveerd zijn om positiever te beoordelen en daarmee zal u een grotere controle over uw emoties verkrijgen. Wij hebben de mogelijkheid om ons perspectief ten aanzien van gebeurtenissen, onszelf, en andere mensen te veranderen. Ondanks het feit dat u automatisch op een bepaalde manier reageert kan u nu uw eerste kijk op iets als niet vanzelfsprekend aanvaarden en het in een positiever licht gaan zien. U beschouwde misschien frustrerende situaties als iets vreselijks, en daarom reageerde u daarop met woede of depressie. Maar nu kan u frustrerende situaties zien als een uitdaging aan uw mogelijkheid om dingen in een positief licht te zien. Dat wat u voorheen mateloos irriteerde kan nu een een ervaring zijn die u beloont met geestelijke groei. Wanneer u uzelf een nieuwe kijk op de dingen hebt eigen gemaakt dan zullen uw emoties in overeenstemming zijn met uw nieuwe kijk.

    Het gevolg hiervan is dat we een grote mate van controle over onze emoties hebben door aan onze gedachten te werken. Grote torah geleerden door de eeuwen heen hadden een zeer grote controle over hun emoties omdat ze hun gedachten onder controle hadden. Iedereen die zegt dat iemand geen grote controle over zijn emoties kan hebben zegt alleen maar dat hij niet veel controle heeft over waar hij aan denkt en hoe hij situaties beoordeelt.

    D) Leer om onderscheid te maken tussen feiten, conclusies, en waardeoordelen. Feiten maken u niet gelukkig of ongelukkig. Het is alleen uw waardeoordeel wat u gelukkig of ongelukkig maakt. Ongelukkige of bittere mensen hebben de neiging om negatieve conclusies te trekken zonder voldoende bewijs. Zij nemen voortijdig en/of onterecht aan dat dingen slecht en schadelijk zijn. Maar zelfs al zou zo’n conclusie correct zijn, wanneer u een negatief waardeoordeel vermijdt dan zal u niet emotioneel lijden.

    Bijvoorbeeld; als iemand u aan zit te staren terwijl u eet, dan zou u kunnen denken dat die persoon een negatieve opinie van u heeft, en u zou zich dan nerveus kunnen voelen. Maar het is heel goed mogelijk dat hij helemaal niet slecht over u denkt. U heeft onvoldoende bewijs voor uw veronderstelling. En zelfs als hij negatief denkt over u, dan hebt u de mogelijkheid om dat gegeven niet als negatief te beoordelen. U kan tegen uzelf zeggen: “En wat dan nog als hij negatief denkt over mij? Ik heb daar geen problemen mee.”

    E) Wanneer iemand u probeert te dwingen om iets te doen waar u normaalgesproken leuk vind, dan is het waarschijnlijk dat u een hekel hebt aan de dwang en niet wil doen wat de persoon van u wil afdwingen. We kunnen allemaal voorbeelden hiervan bedenken uit ons eigen leven. Zelfs een kind dat het gewoonlijk leuk vind om met een bepaald stuk speelgoed te spelen zal willen stoppen om ermee te spelen als iemand op norse toon tegen hem zegt dat hij ermee moet blijven spelen voor een bepaalde tijd. Inplaats van te denken: “Het is leuk om hiermee te spelen” verandert het naar “Ik wil niet gedwongen worden om dingen te doen.” (dit principe is belangrijk in kinderopvoeding, en indien juist toegepast kan het vele onnodige problemen voorkomen)

    Omgekeerd, ondanks het feit dat u een hekel heeft aan een bepaalde taak zou u er plezier in kunnen hebben als u weet dat u er een bepaald voordeel mee behaald, ook al keek u in het verleden niet op die manier naar die taak.

    F) Sommige mensen vragen zich af waarom de rechtvaardigen lijden in deze wereld. Voor een groot gedeelte is deze vraag gebaseerd op een misverstand. Vaak is de maatstaf om te meten of iemand het goede leven leeft of niet de grootte van zijn bankrekening. Als iemand rijkdom ontbeert wordt er gelijk aangenomen dat hij ongelukkig is. Maar dit is een enorme denkfout. Een waarlijk rechtvaardig persoon leeft per definitie een gelukkig leven. Zo’n persoon heeft zich de wetenschap eigengemaakt dat alles wat er gebeurd in zijn leven ten goede is en hij leidt een bevredigend leven. Zijn leven is zinvol en heeft een doel. Zijn hele wezen is toegespitst op geestelijke groei. Hij voelt ten diepste dat het goede leven is om de will van de Almachtige te doen, en daarom ervaart hij grote vreugde met iedere goede daad die hij doet. Zelfs als hij materiele goederen moet ontberen voelt hij ondanks dat dat zijn leven totaal goed is. Zijn emoties zullen in overeenstemming zijn met zijn positive kijk op het leven.

    G) Onrealistische verwachtingen liggen ten grondslag aan veel van onze emotionele pijn. We zijn van streek en teleurgesteld wanneer veel van onze verwachtingen niet bewaarheid worden. Wanneer we geen onrealistische verwachtingen hebben dan worden we niet zo vaak teleurgesteld. Zet het is op een rijtje wat u daadwerkelijk kan verwachten van de wereld. Is het realistisch om te denken dat de dingen altijd zo gaan als u verwacht? Natuurlijk niet. Wanneer u uw onrealistische verwachtingen van hoe de dingen moeten zijn opgeeft, dan zal u zich veel onnodige teleurstellingen besparen.

    Hier is een voorbeeld: Wanneer u bij een bushalte arriveert 15 minuten voordat de bus zou moeten komen, dan bent u niet geirriteerd wanneer de bus in die 15 minuten niet komt. U had nooit verwacht dat hij dan zou komen. Maar als de bus 15 minuten te laat is dan zou u heel geirriteerd kunnen zijn. Maar waarom zou alles gaan zoals u dat graag wilt? Natuurlijk, het zou heel prettig zijn als alles wel op die manier zou werken, en het is een goed idee om te werken aan praktische plannen om dingen te verbeteren, maar geef uw eis op dat alles zou moeten werken zoals u wilt.

    Belangrijke verwachtingspatronen zijn: a: De wereld moet precies zo zijn als ik dat wil, b: Andere mensen moeten precies zo zijn en doen als ik dat wil, c: Ik moet kunnen doen en bereiken wat ik maar wil.

    Op deze manier opgeschreven kan iedereen zien dat dat onmogelijke eisen zijn. Geef ze op en u zal uzelf veel frustratie besparen. Vele huwelijken zouden veel gelukkiger zijn wanneer men zijn onrealistische eisen en verwachtingen opgeeft. Maak een wijze planning, maar stel geen eisen.

    Stel uw onrealistische eisen ter discussie door uzelf af te vragen: “Wie heeft mij een garantie gegeven dat de dingen altijd zo zouden zijn zoals ik dat wil? Op welke natuurwet baseer ik mijn eisen?”

    H) Ongeacht het gevaar al dan niet aanwezig in een bepaalde situatie, uw emotionele reactie wordt bepaald door uw subjectieve beoordeling van de situatie. Bijvoorbeeld; als iemand u zou vertellen dat een pakje wat naast uw stoel staat een bom bevat, dan zal u hoogstwaarschijnlijk bang zijn. Ook als het in werkelijkheid een leeg pakje is. Omgekeerd, als er naast uw stoel een pakje staat met een tikkende tijdbom erin die elk moment af kan gaan, en u denkt dat het een onschuldig pakje is, dan zal u waarschijnlijk kalm en onbezorgd zijn. De realisatie dat het in alledaagse gebeurtenissen niet de feiten zijn die u stress, angst, woede, en depressie bezorgen, maar uw subjectieve beoordeling van een situatie, leert ons dat we onderscheid moeten maken tussen gepaste en ongepaste angst en bezorgdheid. In situaties waar bezorgdheid ongewenst is moeten we ons doordringen van het feit dat we niet in enig werkelijk gevaar zijn, en we ons daarom geen zorgen hoeven te maken. Blijft u zich afvragen: “Wat is er zo erg hieraan?”

    I) Mensen zeggen vaak: “Hij bezorgde me verdriet” of “Het maakte me boos” Dit impliceert dat externe factoren de oorzaak waren van hun emoties en dat zij er zelf niets aan kunnen doen. Maar de feiten zijn dat externe gebeurtenissen u niet droevig of van streek kunnen maken. Dat doet u zelf door wat u uzelf verteld over die externe factoren. Maak u de gewoonte eigen om te zeggen: “Ik maakte mezelf kwaad door wat ik mezelf vertelde over zijn daden of woorden.” Of “Ik maakte mezelf van streek door wat ik mezelf mezelf vertelde over wat er gebeurd is.” Wanneer u op deze manier spreekt dan accepteert u op uzelf de verantwoordelijkheid voor uw emoties. Die realisatie van uw eigen verantwoording zal u ertoe aanzetten om uw gedachten en houding te veranderen van diegene die u ongelukkig maken naar diegenen die u gelukkig maken.

    4 U hebt de mogelijkheid om een gebeurtenis of situatie op vele verschillende manieren te bekijken.

    A) Rabbi Yeruchem Levovitch van Mir constateerde een feit dat zeer zorgvuldig gelezen moet worden. Het punt wat hij te berde brengt is zo belangrijk voor het onder de knie krijgen van het gelukkig zijn dat het een aantal malen herlezen moet worden: Wanneer iemand geboren wordt dan vind hij de wereld in een bepaalde georganiseerde staat. Wanneer hij opgroeit dan probeert hij zich aan te passen aan de veronderstellingen die geaccepteerd zijn in de wereld. Hij bekijkt alles wat er gebeurd vanuit hetzelfde perspectief als alle andere mensen van zijn generatie. Dit perspectief is in het verleden ontstaan en wordt door de generaties heen overgedragen. Dit perspectief en de aannames waar het op berust worden met zulk een vanzelfsprekendheid aanvaard alsof het natuurwetten zijn die niet veranderd kunnen worden. Het wordt beschouwd als de realiteit en wordt niet ter discussie gesteld. Slechts een zeer klein aantal mensen verkrijgen de noodzakelijke wijsheid om naar de wereld te kijken met complete objectiviteit. Zij bekijken alle dingen kritisch en proberen de realiteit te zien zoals het werkelijk is in plaats van het algemeen aanvaarde gezichtspunt te accepteren. Zij die proberen om de oorsprong van alle aanvaarde perspectieven te doorgronden zullen de wereld in een heel ander licht zien dan algemeen aanvaard is.

    B ) Ik heb regelmatig gemerkt dat pessimisten tegen optimisten zeggen: “Jij bent niet realistisch.” Maar dit is een misvatting met ernstige consequenties. Als een glas groot genoeg is om een halve liter water te bevatten, en het bevat momenteel een kwart liter, wat is dan de realiteit? De realiteit is dat het een kwart liter water bevat. Desalnietemin, sommige zullen zeggen dat het half vol is, en anderen zullen zeggen dat het half leeg is. Met betrekking tot de realiteit zijn beide gezichtspunten correct. Maar sommige zijn dankbaar voor het water wat ze hebben, en anderen kiezen ervoor om geirriteerd te zijn door het water wat ze niet hebben. Dit bekende voorbeeld gaat op voor alle aspecten van het leven. Wij kiezen constant waar we ons op zullen concentreren en hoe we het zullen zien. Het is slecht om onflexibel alles in een negatief licht te zien, terwijl we ervoor kunnen kiezen om dingen in een positief licht te zien.

    Tegen het eind van de tweede wereld oorlog was Simon Wiesenthal, de bekende opspoorder van nazi misdadigers, in een concentratiekamp. Iemand die nieuw binnenkwam had een gebedenboek binnen gesmokkeld, en Wiesenthal bewonderde zijn moed, want door ontdekking te riskeren riskeerde hij de doodstraf. Zijn gevoelens sloegen snel om toen hij er achter kwam dat de dappere smokkelaar het gebedenboek uitleende voor vijftien minuten, in ruil voor een kwart van het magere dagrantsoen. De kampbewoners waren half verhongerd, maar waren toch graag bereid tot de ruil. Na verloop van tijd stierf de eigenaar van het gebedenboek als eerste, want de grote hoeveelheden soep die hij binnenkreeg waren te veel voor zijn uitgehongerde lichaam.

    Na de oorlog bezocht rabbijn Eliezer Silver het ontheemden kamp voor een joodse organisatie. Hij verzorgde de gebedsdiensten en sprak bemoedigende woorden tegen de overlevenden. Nadat hij merkte dat Wiestenthal niet naar de synagoge kwam besloot de rabbijn om hem op te zoeken. Simon Wiesenthal beschreef het bezoek als volgt: Die avond kwam rabbijn Silver me opzoeken. Hij was een kleine man die een amerikaans legeruniform droeg zonder onderscheidingstekens. Hij had een kleine witte baard en zijn ogen blonken van grote vriendelijkheid. Hij moet minstens 75 geweest zijn, maar zijn geest was scherp en zijn stem klonk jong. Hij legde zijn hand op mijn schouder: “Ze zeggen dat je boos ben op de Almachtige” zei hij in jiddisch, en hij glimlachte naar me. Ik zei: “Niet op de Almachtige, maar op 1 van zijn dienaren.”, en ik vertelde hem wat er voorgevallen was. Hij bleef glimlachen: “En dat is alles wat je me te zeggen hebt?” “Is dat niet genoeg rabbi?” vroeg ik hem. “Du dummer (dom oor)” zei hij. “Dus jij kijkt alleen naar de man die wat nam? Waarom kijk je in plaats daarvan niet naar de mannen die wat gaven?” Hij gaf me een hand en vertrok. De volgende dag ging ik naar de gebedsdiensten. Sinds dien heb ik geprobeerd te onthouden dat er altijd twee kanten zijn aan elk probleem.

    C) Probeer creatief te denken, dan zal u in staat zijn om bekende situaties en gebeurtenissen in een nieuw licht te zien. Dit zal nieuwe en positivere emotionele reacties veroorzaken ten aanzien van die dingen die voorheen ongemak, neerslachtigheid en woede veroorzaakten. Bijvoorbeeld, het grootbrengen van kinderen kan gezien worden als een moeilijke, pijnlijke, langetermijn taak. Maar het kan ook beschouwd worden als een prachtige en opwindende uitdaging: Een mens te vormen, en te onderwijzen om zijn volle potentieel te benutten. Een ouder met de eerste opvatting zal het leven zwaar vallen. Een ouder met de tweede opvatting zal constant grote vervulling vinden.

    Gedurenden de tweede wereldoorlog was rabbi Moshe Schwab in Londen gedurende het bombardement op de stad. Op een keer werd het huis van zijn familie gebombardeerd toen de familie net de schuilkelder in gegaan was. Rabbi Schwab vertelde deze gebeurtenis aan rabbijn Eliyahu Lopian, en beschreef de grote angst die hij voelde gedurende het bombardement. Rabbi Lopian zei: “Rav Moshe, jij bent zo bevoorrecht dat je de angst voor de dood heb mogen meemaken.”

    D) Wanneer u probeert een goede daad te doen die niet gemakkelijk is, concentreert u zich dan niet op de problemen ervan. Concentreert u zich op het feit dat uw beloning voor de goede daad groter zal zijn naarmater het moeilijker is. Doorzettingsvermogen wanneer u met problemen geconfronteerd word is verheffend. De problemen waarmee u geconfronteerd wordt hoeven u niet neerslachtig te maken, maar kunnen u beter doen voelen.

    Toen rabbi Moshe uit Kobrin zeven jaar oud was was er een zware hongersnood in Litouwen. Arme mensen zwierven van dorp naar dorp op zoek naar voedsel. Velen van hen verzamelden zich bij het huis van rabbi Moshe’s moeder, die bereidwillig kookte voor hen. Op een dag, toen een groot aantal armen naar haar huis kwamen moest ze in ploegen koken voor hen. Toen sommige van hen ongeduldig werden begon ze te huilen, want ze deed haar uiterste best voor hen. Haar jonge zoon, de toekomstige rabbi van Kobrin zei tegen haar: “Waarom zouden die beledigingen je storen? Helpen die beledigingen je juist niet om de goede daad met pure intentie te verrichten? Als ze je geprezen hadden dan dan zou je beloning minder zijn, want misschien deed je dan de goede daad om hun lofuitingen in ontvangst te kunnen nemen in plaats van dat je God’s geboden wilde vervullen.”

    E) Probeer altijd om iets positiefs te zien in iedere situatie. Bijvoorbeeld, armoede kan voor veel ontberingen zorgen. Veel arme mensen verergeren hun problemen door zich gestressed te voelen vanwege het feit dat ze een last zijn voor degenen die hen ondersteunen. Maar een arm persoon kan zich ook concentreren op het feit dat hij andere personen in staat stelt om goede daden te doen. Hij helpt diegenen die hem onderhouden om de eeuwigheid te verkrijgen.

    F) We kunnen de manier anderen ons behandelen op verschillende manieren bekijken. Waarom zou je een negatieve kijk nemen wanneer je ook een positieve kijk op de zaken kan hebben? Bijvoorbeeld, wanneer je ouders je behandelen op een manier die jij passend vind voor iemand die veel jonger is dan jouw, dan kan je jezelf zeggen dat het verschrikkelijk is dat ze je als een baby behandelen. Maar je kan het ook zien als een uiting van je ouders liefde en zorg voor jouw.

    G) Precies dezelfde baan kan beschouwd worden als saai en als mentaal belastend, of als een leuke manier om je tijd te besteden. Het hangt allemaal af van iemand zijn perspectief. Bijvoorbeeld, als je het huis schoonmaakt omdat je dat moet doen, dan kan je de taak onplezierig vinden. Maar als je aan het schoonmaken bent voor de shabbat, of om je ouders te eren, en je waardeert de kans om een goede daad te doen, dan kan je plezier hebben in wat je doet.

    Zelfs zoiets als de afwas doen kan totaal verschillend zijn voor verschillende mensen. Voor sommigen is het een saaie maar noodzakelijke taak. Voor anderen kan het een gelegenheid zijn om uit te rusten van zwaardere lichamelijke arbeid. Voor sommigen is het een gelegenheid om ongestoord na te denken en te luisteren naar inspirerende cassettebandjes terwijl hun handen het werk doen. Voor anderen is het een vernederende last, op hen gebracht door de omstandigheden. Voor anderen is het een vriendendienst voor familie of vrienden. Voor anderen is het een gelegenheid om na te denken over dankbaarheid voor het hebben van goed voedsel. Wat is de realiteit? Dat is alleen maar dat iemand de afwas doet. Maar hoe het iemand emotioneel zal raken hangt helemaal af van iemand zijn subjectieve interpretatie. Iedereen heeft de mogelijkheid om de ene keer op zo’n manier naar die taak te kijken, en de andere dag op een andere manier. Gelukkig is hij die in staat is om consequent te denken op een manier die geluk en geestelijke groei brengt.

    H) Het is altijd erg gemakkelijk om je gefrustreerd en miserabel te voelen wanneer je fouten gemaakt hebt. Maar je kan altijd leren van je fouten en mislukkingen. Als je ze gebruikt als leerervaringen, dan kan je ze zien als positief. Ondanks het feit dat je die fouten liever niet gemaakt zou hebben kan je ze nu zien als een opstapje naar groei.

    Iedere keer als Rabbi Rephael of Bershid een fout maakte in het openbaar, dan was hij heel blij. Hij zag het als een gebeurtenis die er voor zorgde dat hij niet arrogant werd. Tijdens de gebeden in de synagoge las hij eens luid de verkeerde passage voor. Terwijl de meeste mensen zich zouden schamen, zag hij het als een fortuinlijke gebeurtenis.

    I) Wanneer de dingen niet gaan zoals je gewild had, en je merkt dat je toch nog in staat bent om de situatie te hanteren, gebruik dat dan als een les om niet overmatig bezorgd te zijn over de uitkomst van vergelijkbare situaties in de toekomst.

    J) Wanneer u midden in de nacht wakker wordt, of u zit lang te wachten in de wachtkamer van de dokter, koester deze momenten dan als gelegenheden om na te denken. Een wijs persoon gebruikt deze gelegenheden om meer te leren over zichzelf en na te denken over manieren waarop hij zichzelf kan verbeteren.

    5. U hebt de mogelijkheid om uw negatieve oordelen te veranderen in positieve.

    A) We hebben allemaal onze antwoorden op hoe we het leven in het algemeen beschouwen. Zelfs een persoon die niet bewust een gezichtspunt onder woorden heeft gebracht heeft er toch 1. Sommigen zien het leven als een avontuur vol opwinding en gelegenheden om dingen te realiseren, terwijl anderen het leven zien als een pijnlijke ervaring waar je nou eenmaal doorheen moet. Ongeacht van hoe u het leven in het verleden beschouwt hebt, kan u nu beginnen met een positievere houding als u bewust een poging doet om op een positieve manier te denken. Alleen al de realisatie dat het uw keus is kan u een grote mate van controle geven en u helpen om te verbeteren.

    B ) Wanneer u negatieve gedachten over een bepaald probleem met geweld probeert te verwijderen dan zal u vaak ervaren dat hoe meer u probeert die gedachten opzij te schuiven, hoe sterker die gedachten zich ingraven in uw hoofd.

    Probeer positieve gedachten niet te forceren; kijk rustig aan en geleidelijk voor positievere manieren om tegen de dingen aan te kijken. Het kan helpen om uzelf af te vragen: “Welke positieve manier van tegen deze zaak aankijken zou zou ik aan iemand anders kunnen aanbevelen?

    C) Wanneer u reageert op een bepaalde situatie of gebeurtenis met negatieve emoties, (zoals verdriet, woede, of stress) verdeel de situatie dan in drie delen, of drie stadia:

    Stadium 1: De situatie op zich. (zonder enig waardeoordeel)

    Stadium 2: Uw houding ten aanzien van de situatie.

    Stadium 3: Uw emotionele reactie.

    De situatie op zich (stadium 1) veroorzaakt niet uw emotionele reactie. Het is altijd uw houding ten aanzien van de situatie (stadium 2) die uw emotionele reactie veroorzaakt. Verander uw houding (stadium 2) van negatief naar positief en uw emotionele reactie (stadium 3) zal veranderen van negatief naar positief. Bedenk wel: De positieve kijk en waardering moet realistisch en acceptabel zijn voor u persoonlijk.

    Ter verduidelijking: Stelt u zich eens voor dat u een hele week geen post ontvangen hebt, (stadium 1) en u voelt zich hierom kwaad of bedroeft. (stadium 3) Het niet ontvangen van post is niet wat u bedroeft of kwaad maakt, uw houding ten aanzien van de situatie (stadium 2) is de bepalende factor. Wanneer u uzelf verteld dat niemand om u geeft, en dat dit “bewijst” dat u een “waardeloos” persoon bent, (stadium 2) dan zal u zich depressief voelen. Maar u hebt een enorm aantal mogelijkheden voor stadium 2. U kan zich realiseren dat u een waardevol persoon bent, ook wanneer niemand anders wat om u geeft. U kan er ook van uitgaan dat er mensen zijn die om u geven, ook al zijn ze te lui om u te schrijven. U kan ook uw familie en vrienden het voordeel van de twijfel geven en ze positief beoordelen in uw gedachten, en er van uitgaan dat ze een goed excuus hebben waarom ze u nu niet kunnen schrijven. U kan u realiseren dat het niet ontvangen van post een zeer klein probleem is vergeleken bij ernstig lijden. Wanneer u zich of een neutrale of een postieve houding aanmeet in stadium 2 dan zullen de emotionele consequenties (stadium 3) of neutraal of positief zijn, en dit zal u vrijwaren van emotioneel lijden.

    Samenvattend: Telkens wanneer u negatief reageert (stadium 3) ga dan na wat u uzelf verteld in stadium 2, en probeer dat te veranderen naar een positieve, of op zijn minst minder negatieve kijk op de zaak.

    D) Soms kan u in een pijnlijke situatie verkeren, maar het zal altijd veel erger kunnen zijn. Misschien als iemand u zegt: “Het had erger gekund”, dan zal u daar misschien kwaad over zijn, maar als u zich realiseert dat de situatie erger had kunnen zijn dan zal u beter in staat zijn om met de situatie om te gaan.

    Telkens als de dingen niet gaan zoals u wilt, vraagt u zich dan af: “Hoe hadden de zaken erger kunnen zijn?”Bijvoorbeeld: Als u beroofd bent, dan bent u tenminste niet gewond. Als u gewond bent, dan bent u in elk geval niet vermoord. Als u zich verveelt, dan bent u tenminste niet in gevaar. Als u geen vette bankrekening hebt, dan bent u in elk geval niet in schulden. Als u schulden hebt dan wordt u tenminste niet in elkaar geslagen als u niet op tijd betaald. Als overvloedige regenval uw plannen in de war stuurt, dan hebt u in elk geval geen gebrek aan water, wat veel erger is dan uw plannen afzeggen vanwege de regen. Als u zich geen nieuwe schoenen kan veroorloven, dan hebt u in elk geval voeten. Als de voedselprijs hoog is, dan is er in elk geval eten voorradig en kan u er in elk geval iets van kopen.

    Sommige beschouwen dit als een erg vreemde manier van tegen de dingen aankijken. Maar geeft u er de voorkeur aan om u belabberder te voelen dan strict noodzakelijk is? Wilt u de keus maken om gelukkig te zijn? Aan klagen ligt de gedachte ten grondslag dat de zaken beter zouden kunnen zijn. Aan tevredenheid ligt de gedachte ten grondslag dat de zaken slechter zouden kunnen zijn. In vrijwel alle gevallen zouden de dingen beter en slechter kunnen zijn. Om gelukkig te zijn moet men zich constant realiseren dat de zaken erger zouden kunnen zijn.

    E) Op latere leeftijd schreef Rabbi Yechezkail Levenstein dat die situaties die hem in eerste instantie lijden bezorgden uiteindelijk de oorzaak waren van zijn goed fortuin. We kunnen er nooit zeker van zijn dat een bepaalde gebeurtenis daadwerkelijk slecht voor ons is. Waarom zouden we een bepaalde gebeurtenis als slecht beoordelen wanneer het zich kan ontwikkelen op een manier die duidelijk voordelig is voor ons?

    F) Zelfs een persoon met veel levenservaring en grote controle over zijn gedachten en emoties zal zien dat in ongewone situaties zijn eerste reactie vaak negatief zal zijn. Hij kan onmiddelijk zijn mogelijkheid gebruiken om de situatie objectief te bekijken en zijn eerste negatieve reactie te herzien. Deze mogelijkheid geeft ons een grote controle over onze reacties.

    Wanneer u in eerste instantie reageert met gedachten die leiden tot depressie, woede, verbittering, of jaloezie, denk dan niet dat u die gedachten met u mee moet dragen totdat ze uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Zo gauw als u zich realiseert dat u op een verkeerde manier reageert, herzie dan uw eerste reactie. Vertel uzelf waarom de situatie niet zo negatief is als u in eerste instantie dacht. Vertel uzelf redenen waarom u niet hoeft te blijven denken in patronen die leiden tot verbittering en woede. De redenen moeten realistisch zijn voor u. Dit zal volharding vereisen. Sommige mensen doen een halfslachtige poging gedurende een paar seconden en geven het dan op. Zij geven het te vlug op. Wij claimen niet dat dit gemakkelijk is voor iedereen, of dat het in een paar seconden geleerd kan worden. Maar het is een vaardigheid die aangeleerd kan worden. En net als iedere vaardigheid vereist het oefening om er goed in te worden. Het helpt om uw negatieve gedachten op te schrijven en daarna positieven manieren om naar de situatie te kijken op te schrijven.

    G) Een persoon die een gebrek aan flexibiliteit heeft in zijn manieren om dingen te beoordelen zal hoogstwaarschijnlijk problemen hebben met het veranderen van zijn kijk op dingen. Hij is zo gewend om dingen op een bepaalde manier te beoordelen, (en vaak bezorgd die manier hem onnodige miserie) dat hij zal zeggen dat het onmogelijk is om te veranderen. De houding van veel mensen is dat hun manier om de dingen te bekijken is de “realiteit”, en de andere manieren zijn dat niet. Maar er is geen enkele basis voor die veronderstelling.

    Wij propageren niet dat men positief moet kijken naar negatieve dingen die verandert kunnen worden, want dat is gewoon luiheid. Wij propageren ook niet dat iemand zich bizar gaat gedragen of dingen gaat doen die hem schade berokkenen. Wat wij propageren is een positieve houding die iemand onnodige depressie en ellende zal besparen.

    Iedereen heeft ervaringen die zonder dat hij het merkt zijn houding en perspectief veranderen. Wordt u er bewust van wanneer u zo’n ervaring hebt, en dan zal u meer vertrouwen krijgen in uw mogelijkheden om de manier waarop u tegen de dingen aankijkt te veranderen. In het geval dat u geen positieve manier kan vinden om een situatie te beoordelen, roep dan de hulp in van iemand anders. Vaak is het voor een buitenstaander eenvoudiger om de positieve kanten te zien, want hij is niet zo bevooroordeeld en emotioneel betrokken bij de situatie als u.

    H) Er zijn tijden wanneer een persoon zijn hart en verstand op slot zitten en nieuwe ideeen niet in staat zijn om daarin door te dringen. In zo’n geval moet een persoon deze ideeen in gedachten houden, en dan, wanneer hij wat meer ontvankelijk is, dan zullen ze op hun plaats vallen, en een onderdeel worden van zijn automatische houding ten aanzien van het leven en gebeurtenissen.

    6. Kijk naar het leven vanuit het perspectief van de dood.

    De beste manier om het juiste perspectief op het leven te krijgen is om een kerkhof te bezoeken. U hebt misschien problemen, maar dat is een deel van het leven. Vergeleken bij hen die begraven liggen op het kerkhof, hoe serieus zijn uw problemen? Probeer om gebeurtenissen in de juiste verhoudingen te zien. Als u dit niet doet dan zou u met dezelfde stress nivo’s kunnen reageren op iemand die wat soep morst op uw broek als dat u zou reageren op het uitbreken van wereldwijde nucleare oorlog. Wanneer een gebeurtenis u irriteerd, vraagt u zich dan af: Op een schaal van 1 tot 100, waarbij 100 staat voor wereldwijde nucleare oorlog, welk nummer zou ik geven aan deze gebeurtenis? Met deze techniek zullen vele potentieele bergen verschrompelen tot moleculen.

    Rabbi Nachum van Huradna placht te zeggen: “Als ik alreeds gestorven zou zijn, en de Almachtige zei me dat ik terug kon komen om weer te leven, stel je dan voor hoe blij ik dan zou zijn. Nu dat ik nog steeds leef zou ik diezelfde vreugde moeten voelen.”

    7. Het torah perspectief op gebeurtenissen.

    A) De sjoelchan Aroeg stelt: “Een persoon moet constant de uitspraak van Rabbi Akiva in de talmoed herhalen: “Alles wat de Almachtige doet is ten goede.” Stelt u zich een dag voor waarin alles perfect ging voor u. Ieder gesprek en elke zakelijke transactie met anderen ging precies zoals u dat gewild had. Elk van de honderden dagelijkse beslommeringen en routineaangelegenheden verliepen naar uw volle tevredenheid. Hoe zou u zich dan voelen? Bijzonder goed natuurlijk. (tenzij u het natuurlijk verziekte voor uzelf door u zorgen te gaan lopen maken dat misschien in de toekomst de dingen fout zouden kunnen gaan) U zou waarschijnlijk aan het eind van de dag in zo’n goede stemming zijn dat onbeduidende irritaties u niet in het minst zouden beinvloeden.

    Leven volgens het torah perspectief betekent dat alles wat ons overkomt in ons dagelijks leven uiteindelijk ten goede is. Als we dit gezichtspunt integreren in onze persoonlijkheid dan zou onze standaard gemoedstoestand gelukkig zijn. (tenzij natuurlijk rouwen gepast is)

    B ) De broers rabbi Smelke en rabbi Pinchos vroegen aan de de Magid van Mezeritch: “Hoe is het mogelijk om de talmoedische verplichting van God danken met evenveel vreugde voor rampen als voor de goede dingen die ons overkomen, na te komen?” De Magid adviseerde hen de vraag voor te leggen aan rabbi Zushe die vreselijk arm was en regelmatig de eerste levensbehoeften moest ontberen. Ondanks het feit dat hij vele problemen had in zijn leven was hij altijd blij en opgewekt . Zij gingen naar het leerhuis en daar vonden zij rabbi Zushe en zij zeiden tegen hem dat de Magid zei dat hij hen kon vertellen hoe het mogelijk is om de Almachtige met blijdschap te danken voor tegenslagen.“Ik ben verbaasd dat onze rabbijn jullie naar mij toe stuurt met die vraag” zei rabbi Zushe, “je zou dit moeten vragen aan iemand die tegenslagen meegemaakt heeft in zijn leven. Ik heb nog nooit een slechte dag gehad in mijn leven. Alleen goede dingen zijn mij overkomen.”

    C) Rabbi Yeruchem Levovitz benadrukte het belang van realizeren dat er geen twee situaties gelijk zijn. En niet alleen is er een verschil tussen elke situatie, maar zelfs elke seconde is verschillend van de voorgaande. Dit blijft een feit, ongeacht hoe lang iemand leeft. Wees voorzichtig met je houding ten aanzien van iedere situatie, en ten aanzien van elk aspect van die situatie. Om op de juiste manier om te gaan met iedere situatie vereist dat u zich bewust bent van wat die situatie vereist. Daarom is er geen simpele formule die een persoon kan ontslaan van de verplichting om zijn verstand te gebruiken en na te denken over hoe de torah van hem verwacht dat hij met de situatie omgaat.

    D) Elk aspect van ons leven is een test en een uitdaging. Met deze kijk op het leven zal het leven nooit saai of laag bij de gronds zijn. Elke situatie en gebeurtenis verschilt van de voorgaande en is een gelegenheid voor verheffing en groei.

    Wanneer u zich realiseert dat een gebeurtenis een test is, dan zal u het eenvoudiger vinden om er mee om te gaan. Een voorbeeld: Stelt u zich voor dat u op sollicitatie gesprek bent en de potentieele werkgever schreeuwt een belediging naar u. U bent dan waarschijnlijk ontzet of kwaad. Maar als iemand u van te voren had verteld dat deze werkgever schreeuwt tegen sollicitanten om hun reacties onder stress te testen, dan had u het heel makkelijk gevonden om kalm te blijven. Realiseert u zich dat het slechts een test is en dat het in uw belang is om te slagen voor de test. Dat is hoe we iedere gebeurtenis en situatie kunnen beoordelen. Het is een test voor onze geestelijke kracht en we kunnen vooruitkijken naar het slagen voor deze test.

    8. De torah vereist van ons dat we streven naar het beheersen van onze emoties.

    A) De torah verplicht ons om constant ons verstand te gebruiken. In de ideale situatie zou een persoon geen actie ondernemen zonder dat zijn intellect beslist dat die actie gepast is. We hebben een verplichting om te werken aan het onder de duim krijgen van negatieve emoties zoals woede, afgunst, lust, en waardering zoeken.

    Een persoon die geregeerd wordt door zijn negatieve emoties zal niet in staat zijn om helder te denken. We moeten streven naar het nivo dat onze negatieve emoties niet onze gedachtengang beinvloeden. Iemand die dit nivo bereikt heeft heeft alles bereikt.

    B ) Het is een elemantaire verplichting dat je verstand de baas is over je natuur. Je verstandelijke inzichten moeten zo sterk zijn dat ze in staat zijn om je natuurlijke neigingen en gewoonten te overwinnen. Als u zich laat leiden door uw natuurlijke neigingen dan zal u waarschijnlijk vele ernstige fouten maken in het leven.

    Het bereiken van dit nivo is zeer moeilijk en het vereist dat iemand hard werkt aan zijn gedachten. Iedere persoon loopt constant het risico dat een kleine tegenslag zijn natuurlijke neigingen doet volgen in plaats van zijn intellect.

    Houdt u in gedachten dat wat hier beschreven wordt een ideaal is, en het is niet realistisch om perfectie van uzelf te eisen. Uw doel zal verbetering moeten zijn. Een persoon die vele jaren aan het controleren van zijn gedachten werkt zal uiteindelijk een zeer grote vaardigheid daarin ontwikkelen. Maar verwacht van uzelf geen direkte perfektie, want dat zal alleen maar onnodige schuldgevoelens en stress veroorzaken.

    C) De Chazan Ish schreef dat de torah houding ten aanzien van emoties is dat ze onder de leiding van ons verstand moeten staan. We moeten onszelf en onze kinderen trainen om in controle over onze emoties te zijn en om niet onze emoties ons te laten controleren.

    Ik heb mensen horen argumenteren dat ze geen controle hebben over hun emoties, maar als ze zichzelf objectief zouden beschouwen zouden ze zien in welk een grote mate ze controle hebben over hun emoties wanneer ze dat willen. Bijvoorbeeld, wanneer ze hun geduld verloren hebben met een familielid, dan kunnen ze razen en tieren, en claimen dat ze er niks aan kunnen doen. Maar als iemand waarop ze een goede indruk willen maken op de deur klopt midden in hun woedeuitbarsting, dan zijn ze ineens in staat om de bezoeker kalm en vriendelijk te woord te staan.

    9. Hard werk is noodzakelijk.

    A Het vereist een krachtige poging en wilskracht om uw gedachten af te houden van jaloezie, verbittering, of droevige gebeurtenissen. Iedere persoon heeft een aangeboren neiging naar irrationaliteit (tegen uw gezond verstand ingaan) hetgeen een deel is van ons lichamelijk gestel en het is onmogelijk om hier helemaal van af te komen. Vanwege uw aangeboren neiging om op de verkeerde manier te denken moet u een bewuste poging doen om te verbeteren. Een persoon die gelukkig wil worden moet die inspanning leveren.

    B ) Het veranderen van uw gedachten is heel moeilijk en kan soms pijnlijk zijn. Wanneer wij adviseren om uw houding en focus te veranderen van het negatieve naar het positieve dan bedoelen we niet dat dit eenvoudig is. Maar als een persoon bereid is om de inspanning te leveren dan is het mogelijk. Een persoon die depressie wil overwinnen en een constant gelukkig leven wil leiden die moet die inspanning leveren. Iemand die het veranderen van zijn houding als onmogelijk beschouwd die zal niet in staat zijn om te veranderen vanwege zijn verkeerde instelling. Maar als een persoon accepteert dat het mogelijk is om te veranderen dan zal hij zeker in staat zijn om te blijven verbeteren. Als u uzelf erop betrapt te zeggen: “Ik kan niet veranderen”, verander deze stelling dan in: “Ik vind het moeilijk om te veranderen”.

    C) Wanneer u de beste arts in de wereld bezoekt, en die arts geneest u, dan zal u wederom ziek worden als u de voorschriften van de arts niet opvolgt. Kan iemand dat de dokter kwalijk nemen? Het is uw eigen fout omdat u de doktersvoorschriften niet opgevolgd hebt. Evenzo met wijsheid. De ideeen zullen alleen in staat zijn om te helpen wanneer u ze constant in de praktijk brengt.

    Onze oude manier van denken zal constant weer het lelijke kopje opsteken. Daarom moeten we erop bedacht zijn om denkwijzen die negatieve emoties veroorzaken onder de loep te nemen en te verwijderen. Wanneer vijandige of jaloerse gedachten in uw hoofd opkomen zorg er dan voor vlug actie te ondernemen en geef ze geen tijd om zich in te graven. Zet uw beste beentje voor om die gedachten te analyseren, te constateren dat ze negatief en schadelijk voor u zijn, en ze te verwijderen.

    Vanwege het telkens weer opkomen van onze denkgewoonten moeten we constant werken aan positief denken. Het een paar dagen uitproberen en hopen dat u altijd zo blijft denken zal niet erg effectief zijn. Hoewel iedere mate van verbetering positief is, en hoewel het beter is om dit een paar dagen te doen dan nooit, als iemand gelukkig wil worden moet hij een serieuze poging doen.

    D) Een persoon wordt zeer gemakkelijk een slaaf van zijn gewoonten. De moeilijkste gewoonten om te veranderen is de gewoonte om op een bepaalde manier te denken. U kan een grote mate van controle over uzelf hebben door te werken aan het verkrijgen van positieve gewoontes. Zelfs met de gewoonten van onze gedachten hebben we de mogelijkheid om de kracht van de gewoontevorming voor ons te gebruiken om de gewoonte aan te wennen om in een rationele en produktieve manier na te denken en onze gedachten tot zo’n nivo te verheffen dat we ons gedachtenpatroon veranderd hebben ten goede.

    E) Als u een bepaald idee wil integreren in uw gedachten, herhaal het dan constant voor uzelf, telkens weer. Hoewel het u misschien geen dieper inzicht geeft in het idee, de constante herhaling zal u in staat stellen om het een deel van uzelf te maken en het zal een deel van uw automatische denkwijze worden.

    De talmoed verteld ons dat Rabbi Praida een student had die een les 400 keer moest horen voordat hij het begreep. Rabbi Moshe Rosenstein placht te zeggen dat wanneer het komt het verheffen van onze houding, dat we dan allemaal in dezelfde situatie zijn als die student. Als we daadwerkelijk een nieuw perspectief een deel van onze denkwijze willen maken dan moeten we het keer op keer herhalen.

    Zelfs als een persoon hoogintelligent is, tenzij het idee honderden malen herhaalt, zal het geen deel van hemzelf worden.

    10. Mogelijke fouten.

    A) Het is een mythe, alhoewel een wijdverbreide, dat je, om kijk op jezelf, andere mensen, en externe gebeurtenissen te veranderen, het noodzakelijk is te weten hoe je er oorspronkelijk toe kwam om te denken op de manier waarop je doet. Het zou misschien interessant kunnnen zijn om dat uit te zoeken, en sommige mensen zullen niet bereid zijn om andere manieren van denken te overwegen voordat ze weten waarom ze nu denken zoals ze denken, maar het is geen vereiste om dat te weten om uw denkpatroon te veranderen. Het belangrijkste is om er achter te komen wat u nu uzelf verteld en het te veranderen in positievere dingen.

    B ) Het is niet zo dat omdat andere mensen in een bepaalde situatie op een bepaalde manier reageren dat u daarom in diezelfde situatie op dezelfde manier moet reageren. Sommige mensen zouden heel nerveus of opgewonden zijn in bepaalde situaties, maar u kan nog steeds kalm en op een gezondverstand manier reageren. Wanneer u anderen ziet reageren met irritatie, woede, of depressie, vraag uzelf dan af welke alternatieven erg mogelijk zijn. Wat vertellen die mensen zichzelf, en hoe kan die boodschap naar uzelf veranderd worden? Kijk naar mensen die een kalm gemoed hebben en gelukkig zijn, en probeer van hen te leren.

    C) Soms kan een persoon zeggen: “Mijn verstand zegt me dat ik niet neerslachtig of van streek moet zijn, maar toch vreet het aan me.” Het feit is dan dat iemand zichzelf op een bepaald nivo zichzelf nog steeds verteld dat de situatie heel negatief is. Maar hij realiseert zich dat andere mensen niet op die manier naar die situatie kijken en wil zijn perspectief veranderen. Als een persoon zich werkelijk innerlijk realiseert dat er niets is om van streek over te zijn, dan zal hij ook niet van streek zijn. Evenzo zeggen sommige mensen: “Ik weet dat ik me gelukkig zou moeten voelen, maar ik voel me niet gelukkig.” Dat is omdat de persoon de dingen waarvan hij zegt dat hij ze geaccepteerd heeft geen deel van zichzelf gemaakt heeft. Hij is het er in principe wel mee eens, maar de ideeen zijn geen deel geworden van zijn innerlijke denkwijze. Door rustig geluk producerende gedachten te herhalen, telkens en telkens weer, zal een persoon zijn negatieve emoties overwinnen.

    D) Sommige mensen vragen: “Propageren jullie een struisvogelpolitiek waarbij iemand zijn kop in het zand moet steken om alle problemen des levens niet te hoeven te zien?” Natuurlijk niet. Uw ogen sluiten voor de realiteit van het leven zal iemand over het algemeen geen lange termijn geluk brengen. Als u niets doet aan uw problemen dan zullen ze alleen maar groter worden en u ellende brengen. Maar iedereen die in staat is om zijn gezonde verstand te gebruiken en rationeel te denken kan leren om te denken op een manier die zijn geluksgevoel vergroot. Wat u hiervoor nodig heeft is het vermogen om onderscheid te maken tussen produktieve en contra-produktieve gedachten. Denk alleen aan negatieve dingen als er een goede produktieve reden voor is.

    E) Het zou onrealistisch en vaak contra-produktief zijn voor de meeste mensen om te denken dat ze perfect moeten zijn om zich te weerhouden van contra-produktieve gedachten en gedrag. Perfectie eisen van uzelf zal u vreselijk nerveus maken en vatbaar voor woede en schuldgevoelens. Een realistische houding voor wat dit betreft, uzelf bewust zijn van uw onvolkomenheden in dit gebied, en consequent werken aan verbetering zal absoluut positieve veranderingen veroorzaken.

    F) Probeer niet uzelf ineens te dwingen om u te concentreren op dat wat u wilt en andere gedachten met geweld te verwijderen. Het maken van een abrupte drastische verandering zal u waarschijnlijk schade toebrengen. In plaats daarvan heb geduld en wees bereid om beetje bij beetje te groeien. Een torah geleerde die een expert was geworden in het zich voor langere tijdsperioden concentreren op 1 onderwerp werd gevraagd hoe hij dit geleerd had. Hij zei dat hij zich oefende in het zich concentreren op 1 torah gedachte. Hij deed dit kalmpjes en rustig aan, terwijl hij constant de tijd dat hij zich op 1 gedachte concentreerde opvoerde. Uiteindelijk was hij in staat om zich meer dan een uur op 1 gedachte te concentreren.

    11. Anderen beinvloeden.

    A) Ga niet tegen anderen vertellen hou ze zich zouden moeten voelen. Tenzij u tactvol bent in uw poging hen ertoe aan te zetten hun gedachtenpatroon te veranderen, zullen ze uw advies als beledigend en belachelijk ervaren en negeren wat u zegt.

    B ) Als u iemand probeert te beinvloeden die van streek of kwaad is ergens over om zijn gedachtenpatroon te veranderen, houd u dan in gedachten dat in de meeste gevallen het zinloos is om hem opgewekt een voordracht te geven of een paar bronnen te citeren. Wat nodig is is gepaste tact, goedgekozen vragen, en een overvloedige hoeveelheid medeleven. Stel op een kalme en vriendelijke toon (de toon is zeer belangrijk) vragen, en laat de ander uw vragen beantwoorden op zo’n manier dat hij zelf zal realizeren dat er een ander perspectief bestaat vanwaaruit zijn situatie bekeken kan worden.

    C) Onze negatieve houdingen zijn aangeleerd. Dit plaats een grote verantwoordelijkheid op de schouders van volwassenen, vooral ouders, om voorzichtig te zijn met de houding die ze uitdragen. Iemand vertelde me dat toen hij een kind was, dat een aantal volwassenen hem zeiden hoe gelukkig hij is om een kind te zijn, omdat volwassenen zoveel problemen hebben. Hij groeide op met het idee dat volwassen zijn pijnlijk is en het was zeer moeilijk voor hem om deze houding van hem af te zetten. Wat ook uw houding is ten aanzien van het leven en gebeurtenissen, u dient automatisch als een voorbeeld voor anderen. Door een houding te hebben die tot geluk leidt, zal u ook anderen beinvloeden om gelukkig te zijn.

  • Eliyahu

    Bs'd

    En hier is hoofdstuk 16, hoe om te gaan met beledigingen:

    16. Beledigingen

    1. Niet in staat zijn om met beledigingen om te gaan kan voor veel ellende zorgen.

    Rabbi Chaim P. Scheinberg, hoofdrabbijn van Torah Ohr, zei: “Overgevoeligheid is een voorname bron van problemen in iemand zijn leven. Het zet iemand er toe aan om een wrok te koesteren en wraak te nemen. En hoe zeer lijdt iemand er onder om een wrok te koesteren! Het vreet aan je.”

    Een persoon die niet in staat is om met beledigingen om te gaan lijdt vele malen onnodig. Sommigen voelen zich net zo gekwetst door een belediging als door een lichamelijke verwonding. Andere voelen minder pijn maar dragen het heel lang bij zich. Bij weer anderen manifesteert de pijn zich als sterke gevoelens van agressiviteit en vijandigheid, terwijl anderen depressie en stress ervaren.

    Het niet in staat zijn om met beledingingen om te gaan ligt ten grondslag aan vele familieruzies.

    Maar zelfs als een persoon op het moment heel gevoelig is voor beledigingen is het mogelijk om te werken aan een houding die beledigingen pijnloos of op zijn minst minder pijnlijk maken.

    Het is waar dat mensen varieren in hun natuurlijke reactie op beledigingen, maar zij kunnnen zich houdingen aanleren die hen in staat zullen stellen om hun overgevoeligheid te overwinnen.

    2. Realiseert u zich dat beledigingen in zichzelf onschadelijk zijn.

    A) Wanneer iemand zich realiseert hoe tijdelijk zijn verblijf op deze aarde is en hoe snel hij het zal verlaten, dan maakt hij zich geen zorgen over beledigingen. Dit is vergelijkbaar met iemand die naar een verre bestemming gaat op zakenreis. Onderweg botst hij tegen iemand op die hem beledigt. Als hij wijs is geeft hij geen enkele aandacht aan die belediging. Ten eerste: Hij is te druk bezig om zich druk te maken over een kleine deuk in zijn eergevoel wat geen praktisch effect zal hebben. Ten tweede: Aangezien hij ver van huis is beschouwt hij de belediging niet als een beschadiging van zijn eer. Voor wie zou hij zich beschaamd moeten voelen?

    Evenzo, wanneer iemand zich realiseert dat hij deze wereld in een relatief korte tijd zal verlaten en dat men alles wat er gebeurde tijdens zijn leven zal vergeten, dan zal hij beledigingen beschouwen als iets wat totaal onbelangrijk is en absoluut niet de moeite waard om je druk over te maken.

    B ) De angst voor beledigingen is erger dan de feitelijke pijn van beledigingen.

    Veel mensen hebben grote angst om beledigd te worden, maar de feitelijke pijn zal minimaal zijn als je jezelf niet toestaat om er erg lang mee bezig te zijn. Blijf jezelf niet constant vertellen hoe verschrikkelijk het wel niet was.

    C) Wanneer iemand u beledigt, vraagt u uzelf dan: “Welke echte schade brengt de persoon in kwestie me nou eigenlijk toe? Zal ik een hand of voet moeten missen vanwege wat hij nu zegt?” Concentreert u zich op het feit dat u exact dezelfde persoon bent voor en na de belediging.

    Als iemand u zou vragen: “Wat is er zo erg aan beledigt worden?”, wat zou u dan antwoorden? U zou kunnen zeggen dat u er niet van houdt om beledigd te worden. Maar waarom is het zo erg om beledigd te worden? Er is geen echt antwoord op deze vraag, behalve dan dat u uzelf, bewust of onbewust, blijft vertellen dat beledigingen slecht zijn, waardoor u ze als negatief beoordeelt.

    U hebt de mogelijkheid om u te realizeren dat er geen enkele reden is waarom beledigingen zo vreselijk zouden zijn, en daardoor kan u ze negeren.

    D) Sommige mensen maken de foutieve opmerking: “Hij heeft mijn gevoelens gekwetst”, of: “Hij maakte dat ik me rot voelde”. Maar niemand kan uw gevoelens kwetsen of u uzelf rot laten voelen als u die ander niet toestaat om dat te doen.

    U doet uzelf pijn door u te laten kwetsen door iemand anders zijn woorden. Uw houding ten aanzien van de belediging veroorzaakt u pijn, niet de belediging zelf. Iemand anders zijn woorden zullen u geen pijn veroorzaken als u ze niet toestaat om u te kwetsen.

    De emotionele pijn van een belediging komt van wat u er aan toevoegt. Voeg geen eigen gedachten toe aan beledigingen en u zult niet lijden. U zult lijden wanneer u dingen toevoegt aan de belediging zoals “Ik ben een nul als mensen zo tegen me kunnen praten”, of: “Als mensen denken dat ik iemand ben met zulk soort fouten, dan kan ik nooit een goede huwlijkspartner of een baan vinden.” of: “Het is vreselijk dat mensen zo tegen me praten”.

    Het is niet de belediging die u de emotionele pijn bezorgt, maar wat u er, bewust of onbewust, aan toevoegt. Leer om niets toe te voegen aan beledigingen, en u zult niet lijden.

    3. Probeer beledigingen objectief te bekijken.

    A) Wanneer iemand u beledigt, probeer de situatie dan objectief te bekijken en probeer niet emotioneel te reageren. Concentreer u op de essentie van wat er gebeurd. Als de persoon die u beledigt een dwaas is, dan hoeft u zich niet op te winden over wat een dwaas zegt. Als een papapaai een belediging uitsprak op het moment dat u een kamer binnenkwam, hoe zou u dan reageren? U zou het dan gemakkelijk kunnen negeren. Wanneer een dwaas iemand beledigt komt dat in principe op hetzelfde neer. Maar, als het een wijs man is die het zegt, wees dan blij met de mogelijkheid om uzelf te verbeteren.

    Rabbi Chaim Soleveitchik van Brisk velde een oordeel in een geschil in een zaak over geld, in het nadeel van een zekere vrouw. De vrouw was zeer kwaad en schreeuwde tegen rabbi Chaim: “Dief! Oplichter! Je hebt mijn geld gestolen!”

    Rabbi Zelig Simcha Rieger, een lid van de rechtbank van rabbi Chaim, begon de vrouw terecht te wijzen voor haar brutaliteit, maar rabbi Chaim vroeg hem dat niet te doen. Hij zei: “Deze vrouw is een prima persoon, maar ze is nu zeer onsteld over het geld wat ze verloren heeft. Laat haar maar schreeuwen tot ze zich wat beter voelt.”

    B ) We laten ons dwarszitten door beledigingen omdat we vinden dat iemand ons niet het respect heeft gegeven wat wij vinden dat we verdienen. Maar kijk is objectief naar onze planeet in verhouding tot het hele heelal, en dan zult u zien hoe belachelijk het is om u druk te maken over zulk soort onbelangrijke zaken. Gezien vanaf de diepten van het heelal is onze aarde minder dan een stofje, en de bewoners zijn microscopisch klein. Kijkt u nu hoe iedereen zichzelf opblaast. Overdenk het feit hoe iemand kwaad wordt als hij aangetast is in zijn “eer”. Als u de zaken vanuit dit perspectief bekijkt dan kan u lachen om de zotte arrogantie van iemand die overmatig bezorgd is over iemand die hem zou kunen beledigen.

    C) Het is gemakkelijk om objectief te zijn over anderen en te begrijpen dat ze zich niet druk moeten maken als iemand ze beledigt: “Wat maakt het nou uit of iemand dit of dat tegen je zei?” Bekijk beledigingen geadresseerd aan uzelf op dezelfde manier. (vraag uzelf af: “Hoe zou ik het bekijken als dit tegen iemand anders gezegd was?” )

    Het is voor vele mensen moeilijk om beledigingen te negeren, maar we hebben de verplichting om er aan te werken dat beledigingen ons niet meer deren.

    D) Als u iemand u beledigt dan betekent dat niet automatisch dat wat hij zegt waar is. Als iemand u een ezel noemt dan bent u overduidelijk geen ezel maar nog steeds een mens. Dit is zo overduidelijk dat u zich misschien afvraagt waarom het gezegd moet worden. Als iemand u een dwaas noemt of een stomme idioot dan verandert dat niet de realiteit van wat u bent. Als u een dwaas bent, dan blijft u dat ook al noemt iemand u wijs. Als u geen dwaas bent dan wordt u niet op wonderbaarlijke wijze ineens in een dwaas veranderd als iemand u een dwaas noemt. Sommige mensen zeggen hierop: “Maar ik hou er niet van als iemand een lage dunk van me heeft.” Dit is statistisch gezien een hele normale reactie, maar u kan het overwinnen door uw behoefte aan waardering van anderen te overwinnnen.

    Waarom zou ieder en elk persoon u moeten waarderen? Waarom is het zo vreselijk, al is het misschien niet zo prettig, als iemand geen hoge dunk van u heeft?

    E) Beledigingen zijn gebaseerd op de belediger zijn subjectieve gezichtspunt. Realiseert u zich dat hij een “ik vind” uitspraak doet. Bijvoorbeeld, hij zegt “Ik vind dat jij een egoist bent.” Vraagt u uzelf af: “Waarom baseert hij zijn belediging?” Is het gebaseerd op feiten of op zijn mening? Vraagt u zich dan af: “Ben ik het eens met zijn aanname?”

    Wanneer u uzelf laat kwetsen door beledigingen dan betekent dat dat u de mening van iemand anders over u hoger inschat dan uw eigen mening over uzelf. Als u het eens bent met wat hij tegen u zegt, probeer uzelf dan te verbeteren. Als u het niet met hem eens bent, schenk dan geen aandacht aan wat hij zegt.

    F) Wanneer iemand u beledigt, verwijder uzelf dan in gedachten uit wat er gebeurt, en kijk objectief naar het gebeuren. Iemand verheft zijn stem en zegt bepaalde woorden. Vraagt u zich af: “Waarom zegt hij dat? Wat betekent het precies? Is er daadwerkelijke substantie in deze woorden of reageer ik alleen maar negatief omdat ik dat zo geleerd heb?”

    G) Hoe lang zal de belediging herinnerd worden door degene die het gezegd heeft? Door iemand anders die het gehoord heeft? Beledigingen zijn meestal voorbijgaande voorvallen, die een paar seconden tot een paar minuten duren, tenzij u ze tegen uzelf blijft herhalen.

    H) Wanneer u pijn voelt omdat iemand u beledigt heeft denkt u er dan aan dat uiteindelijk de belediger en u allebei niet meer in leven zullen zijn. Gezien vanuit het perspectief van uw graf, wat is er zo vreselijk aan wat die persoon zegt?

    I) Vaak voelen mensen zich gekwetst en beledigd door wat iemand heeft gezegd of gedaan. Zij nemen het persoonlijk en denken dat die andere persoon opzettelijk probeerde hen te kleineren. Leren om andere mensen het voordeel van de twijfel te geven en positief te beoordelen in plaats van negatief zal u vaak in staat stellen om aan te nemen dat er niets kwaads bedoeld was met een bepaalde opmerking, en dan hoeft u zich niet beledigt te voelen.

    Hoewel het niet nodig is om u beledigd te voelen, ook al zei iemand iets met kwaadaardige bedoelingen tegen u, is het toch gemakkelijker om u niet beledigd te voelen als u weet dat er niets kwaads bedoeld is. Vraagt u uzelf af: “Weet ik wel zeker dat deze persoon me wou beledigen? Misschien is er een andere verklaring voor wat er gebeurt is.” Ook al kan u er voor kiezen om u gekwetst te voelen wanneer iemand u wilde beledigen, (hoewel hier geen noodzaak voor is) er is geen enkele reden om u gekwetst te voelen wanneer er geen belediging bedoeld was. Probeert u zo vaak mogelijk er van uit te gaan dat er niets persoonlijks bedoeld was.

    J) Zelfs wanneer iemand u beledigt voor egoistische redenen, verwerp dan niet onmiddelijk wat hij zegt, maar kijk er kritisch naar om te zien of er misschien een kern van waarheid in zit, dit ongeacht de reden waarom hij het tegen u zei, en probeer er van te leren. Bijvoorbeeld: Als iemand u verteld dat u lui bent, wordt dan niet kwaad, maar gebruik die opmerking om die aspecten van luiheid die u hebt te overwinnen. Ook al bent u normaal gesproken niet lui, u kan nog steeds verbeteren.

    K) Wanneer een persoon die kwaad is of verbitterd u beledigt, realiseert u zich dan dat die persoon dat doet vanwege zijn eigen problemen. Daarom heeft u geen enkele reden om gekwetst te zijn door wat hij zegt.

    Gebruik de volgende techniek: Vraag uzelf af: “Wat voor reden heeft die persoon om mij te beledigen?” Ongeacht welke woorden de belediger gebruikt, de boodschap die u kan horen is dat hij pijn lijdt of dat hij zich ontmoedigd voelt.

    Probeer op zijn onderliggende problemen te reageren en niet op zijn beledigingen.

    Er kwam is iemand naar de Koznitzer Magid en hij vroeg hem hoe hij er achter kon komen wie een grote som geld van hem gestolen had. De Magid adviseerde hem om diegenen die onder verdenking stonden te vragen om het geld terug te brengen. En diegene die hem zou beledigen zou hoogstwaarschijnlijk de schuldige zijn. Hij volgde het advies van de Magied en slechts 1 persoon beledigde hem. Tijdens een ondervraging gaf hij toe dat hij de schuldige was.

    L) Iemand die iemand anders beledigt beledigt in feite zichzelf. Iemand met een goed karakter beledigt niemand. Iedere keer als iemand u beledigt dan maakt hij er melding van dat hij karakterfouten heeft. Het is niet nodig om te reageren op zijn beledigingen, want hij heeft zichzelf al beledigt.

    In 1933 had de New York Times een pagina grote foto van een oude joodse man met een baard die in een vuilniswagen rondgereden werd in Berlijn voor een juichende menigte. Abrahem Maslov merkte op dat hij de indruk had dat de man in de vuilniswagen met medelijden keek naar de menigte, dat hij medelijden met hen had, en dat hij hen zag als misdeeld, ziek, en onmenselijk.

    Het onafhankelijk zijn van anderen hun kwaadaardigheid, of onwetenheid, of domheid, of onvolwassenheid, zelfs wanneer dat tegen u gericht is, is moeilijk, maar niet onmogelijk. U kan in zo'n situatie de situatie beschouwen alsof u een buitenstaander bent die het tafereel afstandelijk en objectief bekijkt.

    4. Sta het anderen niet toe om onnodig macht over u te hebben.

    A) Wilt u dat iemand u kwetst? Natuulijk niet. Als u uzelf blijft vertellen hoe verschrikkelijk iemand zijn belediging was dan helpt u hem om u te kwetsen. Sommige mensen laten anderen hun urenlang kwetsen, terwijl de onaangenaaamheid beperkt had kunnen worden tot een paar minuten. Concentreer uw gedachten op andere zaken, en de pijn van de belediging zal wegebben.

    Wanneer iemand brutaal tegen u praat en u wordt kwaad, wat is dan het probleem? U zou kunnnen zeggen: “Hij sprak tegen mij op een manier die mij kwetste.” Maar de feiten zijn dat zijn woorden u niet kwaad maakten, u maakte uzelf kwaad door tegen uzelf te zeggen dat het vreselijk was hoe hij tegen u praatte. Als u tegen uzelf zegt: “Ik beschouw mezelf als een waardevol persoon, ongeacht hoe anderen tegen me praten.” dan zal u in staat zijn om elke manier waarop er tegen u gepraat wordt te tolereren. Hoewel u nog steeds anderen kan aanmoedigen om op een normale respectvolle manier tegen u te praten, voor zowel uw als hun bestwil, u zult dan niet meer lijden als dat is niet het geval mocht zijn.

    B ) Sommige mensen worden zo kwaad als ze beledigd worden dat ze het voorval vertellen aan anderen die er anders helemaal niet van afgeweten zouden hebben. Wanneer u hierover nadenkt zal u inzien dat zij zichzelf nog meer in verlegenheid brengen.

    C) Wanneer iemand u beledigt, concentreert u zich dan op wie die belediger is. Houdt in gedachten dat hij maar een gewoon mens is en geen hoogverheven wezen, dus u hoeft u helemaal niet druk te maken om wat hij zegt. Daar boven op: Zijn spiritueel niveau is omlaaggegaan omdat hij u beledigd heeft, en uwe is gestegen omdat u niet op dezelfde manier teruggeslagen hebt.

    5. De goede kanten van beledigingen.

    A) De talmud zegt dat als een persoon er van afziet om hen die hem irriteren te kwetsen, dat dan al zijn zonden vergeven zijn.

    Rabbi Yitschak Waldshein had een stelregel dat hij tien minuten per dag aan dit talmoed citaat dacht.

    Toen hij oud was geworden zei de Chofets Chajiem tegen zijn neef: “De vernederingen die een persoon moet ondergaan zijn het medicijn voor de zonden die hij heeft begaan. Wat een pech heb ik dat ik nooit in mijn leven vernederd ben.”

    B ) Een persoon moet zich bewust zijn van zijn fouten, en het lijden dat komt als het medicijn dat de zonde verwijdert gewillig accepteren. Men moet zich afvragen: “Welke vorm van lijden is heb best zodat ik niet afgeleid wordt van mezelf geestelijk verheffen?” Niets is dan beter dan dat mensen je beledigen en vervloeken, want wat die andere mensen tegen je zeggen zal niet je lichamelijke kracht of gezondheid aantasten, of wat je kan eten of aantrekken. Iemand die op het juiste niveau is zal zelfs wensen dat iemand hem beledigt. Wanneer de beledigingen op hem neerregenen dan voelt hij vreugde vanwege de verzoening van zijn zonden door het lijden onder de beledigingen.

    Altijd wanneer mensen klaagden tegen rabbi Raphael va nBershid dat iemand hen beledigde, zei hij tegen hen: “Je maakt een grote fout in je houding ten aanzien van beledigingen. Je hebt een enorme hoop voordelen van beledigingen, en je moet leren om ze te waarderen.”

    C) Haat iemand niet wanneer hij u vernedert. Alhoewel hijzelf een overtreding begaan heeft, heeft hij u een dienst bewezen. Wanneer iemand lijdt in stilte dan verzoent dit zijn zonden. Die situatie is vergelijkbaar met iemand die een heet bad voor u klaar maakt: Hoewel het u pijn kan doen, maakt het u toch ook schoon. Het in gedachten houden van deze feiten voorkomt haatgevoelens.

    D) Stelt u zich voor dat u een rotte tand heeft die getrokken moet worden, en dat iemand u een klap op de mond geeft waardoor die tand uit uw mond geslagen wordt. Hoewel u er niet voor gekozen zou hebben om geslagen te worden, bent u toch blij dat u van die tand verlost bent. Hetzelfde geldt wanneer iemand u beledigt. Hoewel het verkeerd is van hem om u te beledigen, heeft hij u toch geholpen om iets van uw arrogantie te verwijderen. Wees daar dankbaar voor.

    E) Eén van de beste manieren om te voorkomen dat u kwaad wordt wanneer iemand u beledigt is om bij uzelf te zeggen: “Dank u Almachtige, dat u me een relatief pijnloze manier gestuurd heeft om mijn verkeerde daden te verzoenen. Het is een daad van vriendelijke goedheid van uw kant dat mijn fouten op deze manier uitgewist worden.”

    F) De manier waarop iemand reageert op het bezoedelen van zijn eer geeft aan of hij iemand is die werkt aan zelfverbetering of dat hij iemand is die zich alleen goed gedraagt omdat dat nou eenmaal zijn gewoonte is, zolang als hij geen tests ondergaat.

    Wanneer iemand u beledigt, gebruik die gelegenheid dan om inzicht in uw karakter te krijgen door te kijken naar uw reacties op beledigingen.

    G) Het voordeel van kalmpjes aanvaarden van beledigingen is dat het u zal genezen van het najagen van eer.

    6. Als u beledigd wordt omdat u een goede daad doet, dan verhoogt dat de waarde van die goede daad.

    A) Wanneer iemand die aan het hoofd staat van een liefdadige organisatie die financiele ondersteuning geeft aan goede doelen beledigd wordt, (zoals haast onvermijdelijk zal gebeuren) wat moet dan zijn houding zijn? Hij moet zich dan realiseren dat beledigd worden de waarde van zijn goede daden vergroot, en daarom moet hij zich helemaal niet gekwetst voelen.

    Toen rabbi Elchanan Wasserman in Belgie was om geld in te zamelen voor zijn talmoedacademie vroeg hij een vooraanstand lid van de gemeenschap van de gemeenschap om hem te vergezellen naar de huizen van mogelijke donateurs. Het vooraanstaande lid had zoiets nog nooit eerder gedaan en hij maakte zich zorgen dat hij beledigt zou worden als hij mensen zou proberen over te halen om hun geld te doneren. Rabbi Elchanan begreep de man zijn aarzeling en hij zei tegen hem: "Als het besloten is dat jij beledigd moet worden, dan zal je beledigd worden, op deze manier of op een andere manier. Het is beter om beledigd te worden terwijl je voor een goed doel bezig bent dan dat je op een andere manier beledigd wordt.

    B ) Wanneer u anderen probeert te beinvloeden om zichzelf te verbeteren, dan zal u soms beledigd kunnen worden voor uw pogingen. Voordat u iemand benadert, realiseert u zich dan dat u beledigd zou kunnnen worden en accepteer dat. Reageer niet op hun beledigingen, en laat die beledigingen u niet van uw doel afhouden. Hoe meer problemen u hebt bij het doen van goede daden, hoe verhevener u zult zijn.

    In geldzaken is het zo dat als u nieuw bent in een bepaald vak en de ervaren zakenlieden lachen u uit, dan zou u zeker niet stoppen met proberen om geld te verdienen. U zou dan nog steeds uw best te doen om succes te hebben. En na een poosje zou niemand meer om u lachen.

    Proberen om anderen te beinvloeden ten goede is vergelijkbaar. In het begin zal men u misschien bespotten, maar als men ziet dat u oprecht bent zal men u respecteren.

    C) Wanneer iemand u beledigt en eist dat u hem vlugger bedient en iets te eten of drinken brengt dan u nu doet, dan is de natuurlijke reactie om kwaad te worden. Maar een verheven persoon realiseert zich dat de persoon in kwestie hongerig of dorstig is en zal zijn best doen om hem zo snel mogelijk van dienst te zijn.

    Probeer altijd de boodschap achter iemand zijn mededeling te begrijpen, ook al komt die mededeling in de vorm van een belediging. Bijvoorbeeld, stel u voor dat een man thuiskomt van zijn werk en hij klaagt tegen zijn vrouw dat zij het eten niet klaar heeft. Hij zou kunnnen zeggen: “Wat ben je langzaam vandaag.” De vrouw zou kwaad kunnnen reageren door bij zichzelf te denken dat hij erg onbegripvol is. Ze heeft de hele dag hard gewerkt en ze doet haar best, hij zou dat is wat meer moeten waarderen. Maar een wijze echtgenote realiseert zich dat de boodschap van haar man in werkelijkheid is: “Ik ben moe en hongerig, en wou dat ik alvast kon eten.” Ze weet dat als ze hem terug beledigt of begint te kibbelen dat ze niet traag is, dat dat dan het begin is van een ruzie die vermeden had kunnen worden. Daarom zal ze op een vriendelijke begripvolle toon zeggen: “Ik realizeer me dat je moe en hongerig bent, en ik zal mijn best doen.”

    Later wanneer ze allebei kalm zijn zal ze uitleggen dat ze het zou waarderen als hij op een vriendelijkere toon tegen haar zou spreken.

    7. Leer om niet te reageren op beledigingen.

    A) De talmoed prijst diegene zeer hoog de de karaktersterkte heeft om te blijven zwijgen wanneer anderen hem beledigen.

    Het was de gewoonte van rabbi Jehuda Tzvi van Rozdole om zijn tegenstanders te helpen. Zijn vrouw, de dochter van rabbi Tzvi van Ziditchov, was hier niet blij mee en zei tegen hem: “Verdienen die mensen het niet om gestraft te worden als ze zo'n rechtvaardig persoon als jij schofferen? Waarom help jij hen?” “Waarom komen mensen naar een rechtvaardig persoon?” vroeg hij haar. “Het is omdat een rechtvaardige de steunpilaar van de wereld is (Spreuken 10:25) en zij proberen die pilaar te ondersteunen. Ik weet dat ik jammer genoeg niet op het niveau ben dat ik een fundament van de wereld ben. Waarom laat ik dan mensen naar me toe komen? Dat is omdat de talmoed zegt dat als iemand zwijgt wanneer hij beledigd wordt, dat dan zijn deugd de wereld in stand kan houden. Aangezien dat de enige reden is dat ik mijn volgelingen laat komen en me laat onderhouden, hoe zou ik dan kwaad kunnen worden op hen die mij beledigen?”

    B ) Wanneer u het stilzwijgen bewaart wanneer iemand u beledigt, dan bespaart u uzelf een hele hoop narigheid die u anders overkomen zou zijn als gevolg van een ruzie vanwege die belediging.

    Het is erg moeilijk om te zwijgen wanneer u beledigd wordt, maar wanneer u u realiseert dat u uzelf een heleboel onnodige ellende bespaart dan zal het veel eenvoudiger zijn om niet te reageren op beledigingen.

    C) Proberen om iemand op te laten houden met u te beledigen door hem terug te beledigen is als proberen een vuur te blussen door er benzine op te gooien. Wanneer u iemand die u beledigt terug beledigt dan zal hij doorgaan met u te beledigen. In plaats van u daarmee te verdedigen zal u zien dat u heel vaak de belediger aanzet om nog fanatieker en kwaadaardiger te worden. Maar als u niet reageert op een belediging dan heeft de belediger zijn zegje gedaan en beledigt hij u slechts die ene keer.

    Een wijze man zei eens; "Niemand heeft me meer dan eens beledigd. De eerste keer wanneer iemand me beledigt accepteer ik het kalm en doe er het zwijgen toe. Het feit dat ik de belediging negeer zorgt er voor dat het niet herhaald wordt.

    D) Iemand die zwaar de fout in ging vervloekte eens een wijs man die niet reageerde. Toen hem gevraagd werd waarom hij niet reageerde zei hij: “Ik ga geen wedstrijd aan waarin de winnaar in werkelijkheid een verliezer is.”

    E) Mensen willen er niet graag het zwijgen toe doen wanneer iemand hen beledigt, omdat ze bang zijn dat anderen zullen denken dat ze zwak en bang zijn, of niet in staat om terug te antwoorden. Maar het feit is dat je erg sterk moet zijn om niet te reageren wanneer iemand je beledigt. Wraak is een teken van zwakte. Iemand die wraak neemt heeft niet de kracht om een ander te vergeven.

    Toen de Chazan Ish in Europa woonde liep hij eens met een leerling in een woud toen een paar niet-joden hen bespotten. De jonge student beledigde hen terug. “Jij ben geen ben-torah” (letterlijk “zoon van de torah”, overdrachtelijk: goede torah-student)" zei de Chazan Ish tegen hem.

    “Hoe zou een ben-torah reageren?” vroeg de leerling? “Hij zou helemaal niet reageren” zei de Chazan Ish.

    F) Wat wij propageren is niet zwijgzaamheid vanwege zwakte, maar zwijgzaamheid vanwege kracht. Een persoon die er van overtuigd is dat hij een waardevol mens is ongeacht wat iemand anders zegt zal niet de behoefte voelen om te reageren. Hij bekijkt de hele situatie objectief en alleen als er iets positiefs kan voortkomen uit het corrigeren van de ander zal hij zijn mond open doen. Bijvoorbeeld, als uw werkgever denkt dat u een fout gemaakt hebt dan is het soms beter dat u hem laat zien dat u toch gelijk had. Maar dit gaat niet op voor alle gevallen. Soms zal hij alleen maar kwaad worden wanneer u hem corrigeert, terwijl als u er het zwijgen toe doet hij het voorval bijna direkt zal vergeten. Wanneer niets positiefs verkregen kan worden uit uw reactie, doe er dan het zwijgen toe.

    G) Wanneer een wijs persoon beledigd wordt, en hij heeft de neiging om daarop te reageren, dan vraagt hij zichzelf af: “Wat is de reden van mijn reactie?” Er kunnen in principe twee redenen voor zijn: Ten eerste om de ander terug te beledigen, en ten tweede om zichzelf te rechtvaardigen en om zichzelf te doen stijgen in de achting die anderen voor hem hebben. Maar alles wat u kan bereiken met uw reactie kan u ook bereiken door te zwijgen. Voor wat betreft het terug beledigen: Uw zwijgzaamheid is de meest effectieve reactie die u kan hebben. Het feit dat u er het zwijgen toe doet geeft aan dat u zijn aantijgingen niet de moeite waard vind om op te reageren. Voor wat betreft uw zelfrechtvaardiging: Wanneer u er het zwijgen toe doet zullen de toeschouwers u hoogachten want ze zien hoeveel controle u hebt over uzelf. Als u wilt reageren om hem op zijn fouten te wijzen: Dat is niet nodig, want dat heeft hij zelf al gedaan. Beledigingen zijn alleen zoet voor een kwaad persoon tijdens het toppunt van zijn woede, maar niet voor anderen die hem horen. Buitenstaanders die het waarnemen zullen neerkijken op de belediger, en daarom is er geen reden om hem terug te beledigen, want hij heeft zichzelf al beledigd.

    Hoewel zwijgen met het doel om wraak te nemen niet bepaald de meest verheven motivatie is, is het toch beter dan de ander terug te beledigen.

    H) Soms zal iemand die beledigd is er het zwijgen toe doen omdat hij voelt dat dit de belediger irriteert. Zulk soort zwijgzaamheid is niet correct. (hoewel het beter is dan terug te beledigen) Wanneer u ziet dat een vriendelijke reactie van uw kant de ander kan kalmeren probeer hem dan tot kalmte te brengen.

    De vrouw van een zekere rechtvaardige man had een zeer slecht humeur en zij beledigde hem vaak. De echtgenoot deed er dan het zwijgen toe en accepteerde kalm zijn lot. Op een dag beledigde zijn vrouw hem meer dan normaal, en hij anwoordde haar met een paar woorden. “Waarom reageerde je anders dan gewoonlijk?” werd hem gevraagd. Hij antwoordde: “Ik realiseerde me dat het mijn vrouw pijn zou doen als ik haar beledigingen zou negeren.” Daarom zei ik een paar woorden als een daad van vriendelijkheid voor haar. Ik wilde dat zij zou denken dat haar beledigingen mij dwars zouden zitten, want dat zou haar goed doen."

    I) Als iemand u beledigt, en u vind het moeilijk om u in te houden en hem niet terug te beledigen, loop dan weg.

    Wanneer u wegloopt probeer dan de boodschap uit te stralen dat u wegloopt om ruzie te vermijden, en niet omdat u hem op die manier wil beledigen.

    8. Het overwinnen van de pijn van beledigingen.

    A) Hoewel het niet zo moeilijk is om tegen iemand te zeggen dat je hem vergeeft dat hij je beledigd heeft, is het toch heel moeilijk om daadwerkelijk de gevoelens van het gekwetst zijn van je af te zetten. Het vereist veel inzet om je manier van denken zo te veranderen dat je je haatgevoelens kan overwinnen.

    B ) Wanneer sommige mensen verteld wordt dat zij niet kwaad hoeven te worden over beledigingen, dan zeggen zij: “Maar mijn ego is gekwetst” of “Ik ben gekrenkt in mijn trots”. Zij maken de fout om te denken dat net zoals wanneer je je in je vinger snijdt dat je dan bloedt, dat ook een gewond “ego” automatisch een bron van pijn is. Alhoewel het op deze manier kijken naar beledigingen algemeen aanvaard is, is het toch gebaseerd op de verkeerde veronderstelling dat een ding als een “ego” of je “trots” iets is wat daadwerkelijk bestaat. Maar dit zijn slechts hersenspinsels die in werkelijkheid niet bestaan. Zoals hierboven al is vermeld, de pijn die we lijden vanwege beledigingen is gebaseerd op uw eigen kijk op en houding tegenover beledigingen. Wanneer u denkt dat het vreselijk is dat iemand die belediging uitsprak, en dat dat een “bewijs” is dat u minderwaardig of waardeloos bent, dan zal u pijn ervaren. Kijk naar die woorden als slechts geluiden die geen macht over u hebben, en dan kan u er op een neutrale manier op reageren. Mensen hebben aangeleerde reacties op bepaalde geluiden die “beledigingen” genaamd worden, en dan komt men tot de verkeerde veronderstelling dat dat nou eenmaal hun natuur is. Maar alles wat u geleerd hebt om als negatief te beschouwen, kan u uzelf ook aanleren om als positief te beschouwen.

    Concentreert u zich op de positieve aspecten van de woorden die dat persoon zegt, en u dan kan u zelfs plezier beleven aan het horen van die woorden die u voorheen nog pijn bezorgden.

    C) Wanneer u beledigd of terechtgewezen bent, en u vindt het moeilijk om de pijn van u af te zetten, dan geeft rabbi Josef Hurwitz de volgende suggestie: Vertel uzelf hardop waarom er geen enkele reden is waarom de belediging u pijn zou moeten doen. Een paar van de punten die u kan vermelden zijn:

    - Wat die persoon zegt is niet overeenkomstig torah standaarden en zijn gedrag geeft zijn problemen weer, en niet de jouwe.

    - Het is waar dat u uw fouten hebt, maar u hebt ook veel deugden. Concentreert u zich niet alleen op uw fouten, zoals de belediger doet.

    - Heel vaak had de persoon in kwestie u niet in gedachten toen hij zijn opmerking plaatste waarvan u dacht dat het over u ging.

    - De kritiek zou terecht kunnen zijn. Maar het zou iets kunnen zijn wat niet meteen gecorrigeerd kan worden. Het zou iets kunnen zijn wat veel tijd en inzet vergt. Om te beginnen is het goed om u voor te nemen er aan te gaan werken.

    - Het is mogelijk dat de persoon in kwestie kwaad was en erg vijandig, en wat hij zei was om zijn negatieve gevoelens te verlichten. In dat geval kan u u verheugen over het feit dat hij door u te beledigen zich beter voelde.

    - De pijn van de belediging is maar tijdelijjk en zal vlug vergeten zijn.

    - U verheft uzelf door niet te reageren.

    - De pijn van de belediging verzoent uw overrtredingen.

    D) Een persoon hoeft niet overmatig in de stress te schieten omdat iemand hem tegenwerkt. Rovers houden zich niet bezig met iemand die een lading mest vervoerd. Ze vallen alleen iemand aan die een lading dure juwelen vervoert.

    E) U hebt de mogelijkheid om humoristisch te reageren op iemand zijn beledigingen en u hoeft u er niet door te laten raken. Houdt uw doelstelling voor ogen in uw gesprek met dat persoon, en besteed geen aandacht aan die belediging.

    De rabbijn van Ostrovtzer vroeg eens aan een rijk persoon om een gift voor een arme. De gierige rijke beledigde de rabbijn zwaar. Onaangedaan zei de rabbijn tegen hem: “U heeft mij beledigingen gegeven, maar wat gaat u geven aan die arme? Hij kan geen brood kopen voor die beledigingen.”

    F) Wanneer u zich bewust bent van uw gebreken en onderscheid kunt maken tussen wat de moeite waard is om aan te werken en wat niet, dan zal u het een stuk eenvoudiger vinden om beledigingen te tolereren.

    Toen rabbi Josef Dov Soloveitchik, de schrijver van de Bais Halevi, een jonge man was, deed hij eens aan een wagenmenner het voorstel om samen met hem naar een bepaalde stad te rijden, zonder te betalen, maar in ruil voor zijn diensten in het mennen van de paarden. De jonge man bezat niet genoeg vaardigheid in het mennen van de paarden, en hij maakte een aantal fouten. De wagenmenner bleef naar hem schreeuwen en sloeg hem uiteindelijk. Vlak bij hun bestemming stopten zij bij een herberg, en daar herkende iemand de jonge man als een brilliante geleerde. Toen de wagenmenner er achter kwam wie het was die hij beledigd en geslagen had was hij zeer in verlegenheid gebracht. Hij rende naar rabbi Josef Dov en smeekte hem om vergeving. Tot grote opluchting van de wagenmenner glimlachte rabbi Josef Dov vergevingsgezind en zei: “Wat is er voor mij om te vergeven? Je hebt me niet beledigd vanwege mijn gebrek aan torah kennis. Je was geirriteerd door mijn gebrek aan vaardigheid in het mennen van de paarden. En daar had je gelijk in, ik ben een leek op dat gebied, en kan heel goed begrijpen waarom je kwaad werd op me.”

    Wordt bs'd vervolgd.

  • Eliyahu

    Bs'd

    9. Het doel om naar te streven.

    A) Het gebeurt soms dat iemand betrokken is bij een ruzie en zwaar beledigd wordt door de ander. Hoewel hij inwendig kookt en de ander op zijn beurt zwaar wil beledigingen houdt hij zich in en in plaats daarvan beledigt hij de ander slechts met mate. Hij zou dan trots op zichzelf kunnen zijn omdat hij niet alles gezegd heeft wat hij gewild had en zichzelf kunnen rekenen onder de rechtvaardigen die niet reageren op beledigingen. Maar dan maakt hij een fout. Het juiste doel om naar te streven is om de ander helemaal niet te beledigen. Hoewel het aanbevelenswaardig is om een klein beetje zelfbeheersing te tonen in plaats van helemaal geen, heeft die persoon toch nog een lange weg te gaan en hij moet zich niet tevreden voelen over zichzelf.

    B ) De woorden van een kwaadaardig persoon die een rechtvaardige probeert te beledigen hebben helemaal geen effect op die rechtvaardige.

    C) Er zijn mensen die niet reageren op beledigingen, maar die toch inwendig minachting en vijandschap voelen. Het niveau om naar toe te werken is dat u helemaal geen vijandigheid voelt.

    Toen rabbi Zalman van Volozhin en zijn broer op reis waren schreeuwde een slecht gehumeurde herbergier beledigingen naar hen en weigerde hen om in zijn herberg te overnachten. Toen ze weggingen zag rabbi chaim dat zijn broer huilde. “Waarom huil je?” vroeg zijn broer. “Ik trok het me niet aan wat hij zei, dat zou jij ook niet moeten doen.” Zijn broer antwoordde: “Het is niet vanwege zijn beledigingen, maar omdat toen hij mij beledigde ik een hoop pijn voelde. En daarom huil ik; omdat ik nog niet op het niveau ben dat ik ongevoelig ben voor beledigingen.”

    D) 1 van de geboden in de torah is het verbod om iemand pijn te doen met woorden. Iemand die u beledigt overtreedt een gebod. In plaats dat u uzelf verteld: “Wat is het vreselijk dat hij dat tegen mij zegt”, kan u tegen uzelf zeggen: “Het is jammer dat hij niet de benodigde gevoeligheid heeft om dit torah gebod te vervullen. Het is jammer dat hij het zich niet bewust is, of dat hij het tijdelijk vergeten heeft. Wat zou ik kunnen doen om hem er toe te brengen het in de toekomst wel na te leven?”

    E) Er zijn drie niveau's van het bereid zijn om anderen te vergeven:

    - Sommige mensen vergeven anderen die hen schade berokkend hebben wanneer hij naar hen toe komt en hen om vergeving vraagt.

    - Anderen doen heel erg hun best om die persoon tegen het lijf te lopen, zodat het voor die persoon dan gemakkelijker wordt om vergeving te vragen.

    - Mensen die op het hoogste niveau zijn die zeggen iedere avond voor ze naar bed gaan uitdrukkelijk dat ze iedereen vergeven de hen beledigt heeft, zelfs wanneer die persoon niet zelf om vergeving vraagt.

    Wanneer we anderen vergeven dan helpen we onszelf evenzeer als we degene helpen die we vergeven. We verheffen onszelf spiritueel en we zullen ons veel beter voelen wanneer we vergeven dan wanneer we maar meer en meer verbittering en haat blijven opstapelen in onszelf. Probeer het is een paar weken. Denk 's avonds is aan problemen die u gehad hebt met andere mensen en vergeef het hun. Merk dan op hoe het uw houding ten op zichte van die anderen zal veranderen Iemand die dreigt: “Dat zal ik onthouden!”, of “Ik krijg jou nog wel” doet zichzelf meer schade dan die ander. Waarom zou u lijden vanwege haat en verbittering terwijl u u goed kan voelen vanwege het feit dat u vergeeft?

    F) Probeer het niveau te bereiken dat u niet eens pijn of gekrenktheid voelt wanneer iemand u beledigt. Iemand vergeven voor het feit dat hij u beledigd heeft is een hoog verheven niveau, en hiervoor verkrijgt u vergeving voor uw overtredingen.

    G) Wanneer iemand u beledigt, probeer dan iets goeds aan hem te vinden. Dit zou moeilijk kunnen zijn, maar het is een teken van grootmoedigheid wanneer een persoon zijn negatieve gevoelens kan overwinnen en een manier kan zoeken om zijn belediger positief te beoordelen. Eén mogelijkheid zou kunnen zijn dat de belediger het idee had dat wat hij zei gerechtvaardigd was, of dat hij misschien wel dacht dat hij verplicht was om dat te zeggen. Hij zou het bij het verkeerde eind kunnen hebben, maar hij dacht in elk geval dat hij gelijk had.

    H) De torah gebiedt ons om de Almachtige te verheffen. Iedere keer wanneer iemand zondigt is dat een belediging voor de Schepper. Desalnietemin, toch gaat Hij door met hem leven en energie te geven. Wij moeten aan onszelf werken om geduldig en tolerant te zijn ten aanzien van anderen. Zelfs wanneer ze ons zwaar beledigd hebben en niet om vergeving vragen dan moeten we toch vriendelijk tegen hen zijn en goede daden doen voor hen.

    Sommige mensen vragen zich af: “Als hij geen vergeving gevraagd heeft, en ik blijf toch vriendelijk tegen hem doen, zal dat dan geen aansporing voor hem zijn om mij te blijven beledigen?” Het antwoord is: “Niet noodzakelijkerwijs.” U moet proberen een vriendelijk en zachtmoedig persoon te zijn, en dit ongeacht hoe anderen zich gedragen. Wanneer u de beledigingen van anderen negeert en u vriendelijk blijft gedragen jegens hen dan zal het merendeel der mensen zich te beschaamd voelen om u te blijven beledigen, en hun beledigingen zullen stoppen. Als zij toch doorgaan met u te beledigen dan kan u het plezier voelen van het overwinnen van uw natuurlijke neigen om wraak te nemen en u verheven voelen vanwege uw vriendelijkheid.

    Telkens wanneer iemand rabbi Israel Salanter beledigde, dan deed hij zijn uiterste best om een goede daad te doen voor die persoon.

    Rabbi Noson Tzvi Finkel, hoofd van de talmoed academie van Slobodka, nam zeer zorgvuldige beslissingen om zijn leerlingen terecht te wijzen op een harde of vriendelijke manier. Wanneer hij het idee had dat iemand arrogant werd dan probeerde hij zo met hem om te gaan dat hij die neiging zou breken. Maar wanneer hij het idee had dat hij geen positieve gevoelens had ten aanzien van een bepaalde student, of wanneer die student zich respectloos gedragen had ten opzichte van hem, dan gebruikte hij geen harde methoden met die student. Rabbi Noson Tzvi voelde dat wanneer hij in zo'n geval harde methodes zou gebruiken, dat dan de onderliggende motivatie van persoonlijke aard zou kunnen zijn. En daarom deed hij in zo'n geval zijn best om warm en vriendelijk te zijn.

    De uitgever van een blad dat rabbi Joel Teitlebaum, de Satmar rabbijn, belasterd en belachelijk gemaakt had, kwam naar hem en vertelde hem over de financiele problemen van zijn dochter. Ze was verloofd en wilde gaan trouwen, maar ze hadden geen geld om een appartement te kopen. Nadat de Satmar rabbijn hem een groot geldbedrag gegeven had, fluisterde iemand in zijn oor; “Weet u niet wie dat is?” De rabbijn antwoordde: “Natuurlijk weet ik dat.” En na een korte aarzeling riep hij de uitgever terug en gaf hem nog meer geld.

    I) Rabbi Pinchos van Koretz zei het volgende over het wreken van een belediging: Stel je voor dat iemand voor een koning staat. Dan komt er iemand langs en die slaat hem in het gezicht. Vanwege angst voor de koning zal de man die klap nauwelijks opmerken. Daarbovenop zal hij denken: “Ik kan nu niks terug doen, maar de koning heeft gezien wat hij gedaan heeft. Als de koning dat goed vindt, dan kan ik er toch niks aan doen. En als de koning het niet goed vindt, dan zal de koning zelf die man straffen.” Evenzo zijn wij in de aanwezigheid van de Almachtige, en ook wij moeten niet reageren op beledigingen.

    J) Een waarheidszoeker die nederigheid verworven heeft zal zich niet beledigd voelen door iets wat anderen zullen zien als het krenken van hun eergevoel. Zijn doel in het leven is het verwerven van wijsheid en daarom is het totaal onbelangrijk hoe anderen over hem praten.

    Rabbi Akiva Eiger ging eens naar Warschau voor een belangrijke bijeenkomst. Iemand kwam naar hem toe en vroeg hem om een zegening. Rabbi Akiva Eiger was een zeer nederig persoon en hij zei dat hij het niet waardig was om mensen zegeningen te geven. Zonder er verder bij na te denken citeerde de persoon een gezegde uit de talmoed: “Laat de zegening van een onbelangrijk iemand niet licht zijn in uw ogen.” Hij realiseerde zich onmiddelijk zijn fout, en probeerde het te herstellen door de uitspraak uit te leggen als: “Laat de zegening aan een onbelangrijk persoon niet licht zijn in uw ogen.” Maar rabbi Akiva Eiger zei nederig: “Je had gelijk toen je de uitdrukking ‘onbelangrijk persoon’ gebruikte voor mij.”

    Mijn schoonvader, rabbi Simcha Weissman, reed eens in zijn auto dicht bij de yeshiva (talmoed academie) van rabbi Moshe Feinstein in New York. Aan de overkant van de straat liep zijn zoon Moshe en rabbi Weissman riep naar zijn zoon: “Moshe, kom hier!” Rabbi Moshe Feinstein, een wereldberoemde torah geleerde en expert op het gebied van talmoedische wetgeving, was daar een half blok vandaan. Hij dacht dat mijn schoonvader hem riep en begon de straat over te steken. Toen mijn schoonvader zich realiseerde wat er gebeurde rende hij vlug naar rabbi Moshe Feinstein toe om zich te verontschuldigen. Hij legde hem uit dat hij nooit zo'n groot geleerde bij zijn voornaam zou roepen zonder titel en dat hij naar hem toe zou gaan in plaats van dat hij ongepast zou roepen dat hij naar hem zou moeten komen. Rabbi Feinstein legde hem kalmpjes uit dat dat zulk soort dingen hem helemaal niet deerden en dat hij niet in het minst beledigd was.

    K) Werk aan je karakter zodat je kalmpjes kan accepteren wat er ook met je gebeurd. Wanneer je dit onder de knie hebt dan zal het je gemakkelijk vallen om geen kwaad te spreken over anderen. Wanneer u kwaad wordt wanneer iemand anders iets zegt wat u opvat als een belediging, dan zal het u moeilijk vallen om niet kwaad van hem te spreken.

    Train uzelf om kalm te blijven en er het zwijgen toe te doen, zelfs wanneer iemand u zwaar beledigt.

    Probeert u om u in te denken hoe iemand u zwaar beledigt en dat u het kalmpjes accepteert. Wanneer deze fantasie u in het begin heel moeilijk valt, blijf het dan herhalen en blijft u uzelf zeggen dat u het kan accepteren met moed en innerlijke kracht, totdat u die kracht en moed daadwerkelijk kan voelen. Hoe meer u dit oefent, hoe makkelijker het u zal vallen om kalm te blijven in het geval van beledigingen.

    L) De Chofetz Chajiem schreef dat er drie niveau's van zwijgzaamheid zijn wanneer iemand u beledigt:

    - Het eerste niveau is dat u terug antwoordt, maar dat het antwoord geen belediging is.

    - Het tweede niveau is dat u zich aangeslagen voelt door de belediging, maar dat u er het zwijgen toe doet omdat u niet wilt dat die persoon u nog meer beledigt.

    - Het hoogste niveau is dat u in feite vreugde voelt wanneer iemand u beledigt, dit uit liefde voor de Almachtige, die u de belediging gestuurd heeft om verzoening te doen voor uw zonden.

    M) Wanneer iemand u beledigt, probeert u dan vreugde te voelen over het feit dat u uw natuurlijke neiging om wraak te nemen overwonnen hebt.

    Een volgeling van rabbi Jechezkel Levenstein vertelde: “Ik zag rabbi Jechezkel eens verschrikkelijk blij, en ik vroeg hem naar de reden daarvan” Rabbi Levenstein antwoordde: “Iemand heeft me vandaag zwaar beledigd, en ik heb niks teruggezegd, en daar ben ik heel blij om.”

    De meeste mensen beoordelen beledigingen als iets heel negatiefs, en daarom is hun reactie er één van of woede of neerslachtigheid. Maar rabbi Levenstein beoordeelde zijn vermogen tot kalm blijven als bijzonder positief, en daarom was zijn reactie er één van vreugde. Zoals we al eerder gezegd hebben, onze emotionele reactie is niet op het voorval, maar op onze beoordeling van het voorval. Wanneer u in staat bent om een positieve houding te ontwikkelen ten aanzien van kalm blijven bij beledigingen, dan zal u vreugde ervaren, terwijl anderen in dezelfde situatie pijn zullen ervaren.

    N) De Ramban schreef in zijn commentaar op de spreuken der vaderen dat een rechtvaardig persoon eens was gevraagd: “Op welke dag in je leven heb je de grootste vreugde ervaren?” De rechtvaardige man antwoordde: “Dat was op de dag dat ik op een schip reisde en iemand me enorm vernederde. Hij behandelde me met de grootste minachting. Maar niet tegenstaande dat voelde ik niet de minste wrok. Toen ervaarde ik de grootste vreugde, dat ik dat niveau bereikt had dat iemand me kon beledigen, en ik geen pijn voelde.”

    Veel mensen beschouwen het als de gelukkigste dag in hun leven wanneer ze het applaus en lof van anderen ontvangen. Maar aangezien zij de lof van anderen nodig hebben voor hun geluk, zijn zij afhankelijk van anderen. Iemand die gelukkig kan zijn zelfs wanneer hij beledigd wordt, kan verzekerd zijn van een gelukkig leven.

    Zo gauw als iemand weet dat hij zich goed kan voelen, zelfs wanneer hij beledigd wordt, dan is hij verlost van de angst voor wat mensen tegen hem zouden kunnen zeggen. Dit kan iemand een gevoel van bevrijding geven. Wanneer jij gelooft dat iemand anders zijn woorden jouw geen pijn kunnen doen, dan kunnen ze dat ook niet.

    10. Technieken om om te gaan met beledigingen.

    A) Wanneer er iets negatiefs is met betrekking tot jezelf, waarmee iemand je zou kunnen beledigen, zeg dat dan zelf, voordat anderen dat doen. Het zelf melden van iets negatiefs verwijdert de angel uit een belediging die een ander zou kunnen maken. Evenzo, wanneer u welgemoed instemt met een belediging die iemand naar uw hoofd slingert, en u zegt dat hij gelijk heeft, dan zal dat hem er van weerhouden om die belediging te herhalen. Bijvoorbeeld, als iemand tegen u zegt: “Jij bent dom”, dan zal, wanneer u antwoordt: “Ja, ik ben dom”, hij veel minder geneigd zijn om u te blijven beledigen. Zelfs wanneer hij doorgaat met u te beledigen, dan zal hij snel stoppen wanneer u hem iedere keer glimlachend gelijk geeft wanneer hij u beledigt.

    B ) Leer uzelf om het ergste te verwachten en dat te accepteren. Hierdoor zal u uzelf bevrijden van de pijn van beledigingen.

    Rabbi Jitzchak van Vorki reisde eens met een vriend met een rijtuig toen hij jong was. De wagenmenner, een ruw persoon, beledigde hen. De vriend van rabbi Jitzchak maakte toen ruzie met hem, maar rabbi Jitzchak bleef kalm en sereen. Zijn vriend vroeg hem: “Hoe kon je kalm blijven terwijl hij ons zo beledigde?” Rabbi Jitzchak antwoordde: “Jij had je niet goed voorbereid. Jij dacht dat de wagenmenner beleefd zou zijn, en daarom vond je het moeilijk om te accepteren dat hij ons beledigde. Maar ik was me bewust van het feit dat wagenmenners hun klanten schofferen. Wanneer ik op reis ga bereid ik me daarom voor op de meest verschrikkelijke beledigingen. En meestal zijn de beledigingen minder erg dan waar ik me op voorbereid heb, en daarom heb ik er geen problemen mee.”

    C) Laat beledigingen u niet afleiden van het doel waarom u met iemand spreekt. Houdt uw gedachten op het doel wat u wil bereiken, en u zal in staat zijn om de beledigingen te negeren. Bijvoorbeeld: Stelt u zich voor dat u iemand iets probeert te verkopen, en in het midden van uw verkooppraatje begint hij u verschrikkelijk te beledigen. Uw eerste reactie zou kunnen zijn om ruzie te gaan maken over die belediging. Niet doen. Het doel van uw gesprek was niet om er voor te zorgen dat hij u niet beledigde, maar om hem er toe over te halen iets van u te kopen. Ruzie maken over een belediging zal hoogstwaarschijnlijk uw kansen om uw doel te bereiken te niet doen. Zo lang als u gericht blijft op uw doel, zal de belediging maar een ondergeschikte rol spelen en is het relatief eenvoudig te negeren. Deze simpele techniek kan vele familieruzies voorkomen. Wat is uw voornaamste doel in de omgang met uw ouders, uw echtgenoot, uw kinderen? Door uzelf af te vragen wat de beste manier is om uw doel te bereiken zal u veel onnodige ruzies voorkomen.

    Toen rabbi Moshe Schwab eens geld aan het inzamelen was voor de Gateshead talmoedacademie, sloeg een potentiële donateur de deur in zijn gezicht dicht. Onaangedaan belde rabbi Schwab hem op en excuseerde zich voor het feit dat hij hem geirriteerd had. Toen de man de verontschuldiging hoorde kalmeerde hij. Dit gaf rabbi Schwab de gelegenheid om hem uit te leggen dat zelfs als hij geen geld wil geven aan de yeshiva, dan nog zou hij torah studie moeten waarderen, zodat hij iemand die uit naam van de yeshiva komt niet moet beledigen. Dankzij deze tactvolle benadering van rabbi Schwab verontschuldigde de persoon zich, en vroeg of de rabbijn wilde terugkeren naar zijn huis voor een grote donatie.

    D) We hebben de mogelijkheid om ons mentaal af te sluiten van een bepaalde situatie. Op die manier kunnen we kunnen we iemand die raast en tiert tegen ons zien alsof hij tekeer gaat tegen iemand anders. Wanneer u een vreemde te keer ziet gaan tegen een andere vreemde, dan vat u dat niet persoonlijk op, en worden uw emoties niet beinvloed. Na enige oefening kan u leren om emotioneel uit een bepaalde situatie te stappen wanneer u dat maar wil. Hoewel u deze techniek niet moet gebruiken om te ontsnappen aan opbouwende kritiek, kan het u een hoop onnodige pijn besparen door mentaal te ontsnappen wanneer u beledigd wordt.

    E) Wanneer u onterecht beledigd bent, en u bent van streek, dan hebt u de mogelijkheid om te denken dat de belediger een idioot is of geestelijk gestoord. Wanneer een idioot ons beledigt, dan realiseren we ons dat hij een probleem heeft, en nemen we wat hij zegt niet serieus. Iemand die u onterecht beledigt handelt gestoord, zelfs als hij in andere terreinen verstandig en intelligent is.

    F) Hoewel het bereiken van een houding waarin de beledigingen van anderen u niet raken een doel is om naar te streven, is het een zeer moeilijk bereikbaar doel. Daarom is het zinvol om na te denken over manieren waarop u kunt reageren op een belediging die de ander niet terug zullen beledigen, maar die er wel voor zullen zorgen dat u zich beter voelt. Ga niet met scheldwoorden smijten (Jij ben erger dan ik, idioot!) of defensief reageren. (Hoe kan je zoiets zeggen en me zo veel pijn doen?) Enkele mogelijke reacties zijn: “Laten we er samen over praten in plaats van elkaar te beledigen”, of “Ik zou het waarderen als je niet zo zou praten”, of “Iemand beledigen is niet gepast voor iemand met jouw karakter”. U zou hem kunnen vragen of hij een goed persoon wil zijn. Als hij bevestigend antwoord zou u kunnen zeggen: “Hierin is inbegrepen dat je met respect en medegevoel tegen iemand spreekt. Wat denk je daarvan?”

    Bij sommige mensen zou u misschien iets sterker uit de hoek moeten komen met sterkere uitspraken zoals bijvoorbeeld; “Het vereist een groter persoon om te genezen met woorden dan te verwonden met woorden.” of: “Ik dacht dat je een beter persoon was dan dat.”

    Toen rabbi Josef Chajiem Sonnnenfeld naar Jeruzalem kwam in 1873 ging hij naar de klaagmuur, vergezeld door een andere jood. Onderweg gooide een arabier een rotte sinasappel naar hen. Rabbi Josef Chajiem richtte zich tot de arabier en zei in het jiddisch: “dank je zeer”. De arabier verstond hem niet, maar vroeg zich af wat hij gezegd had. Toen de metgezel van rabbi Sonnenfeld het vertaald had voor de arabier, vroeg deze waarom hij dat gezegd had. Via de vertaler legde rabbi Sonnenveld uit: “Ik bedank je omdat je een sinasappel gooide, en niet een steen.” De sinasappel gooier voelde zich beschaamd en van dat moment af behandelde hij rabbi Sonnenfeld altijd met veel respect als die zijn winkel voorbij kwam.

    G) Een techniek voor het overwinnen van de angst voor beledigingen is om iemand te vragen om tegen jouw te zeggen: “Jij bent de ergste persoon die ooit geleefd heeft.” Niemand zal ooit in staat zijn om iets ergers tegen u te zeggen. Dit zal u doen inzien dat het niet is wat de ander zegt wat u beinvloedt, maar uw houding ten aanzien van wat hij zegt. Omdat u hem gevraagd hebt dat tegen u te zeggen neemt u hem niet serieus en voelt u zich niet gekwetst door wat hij zegt. Nu kunt u u realiseren dat u de mogelijkheid hebt om beledigingen te negeren, ongeacht wat iemand zegt, zolang als u maar geen negatieve mentale uitspraken toevoegt aan die belediging.

    H) Een zeer effectieve manier om iemand te doen ophouden met u beledigen is om de persoon in kwestie te verzoeken u nog meer te beledigen. Bekijk de situatie met een humoristische instelling, en schep er plezier in. Vertel de persoon glimlachend: “Ik heb gelezen hoeveel voordeel het een persoon brengt als hij beledigd wordt, en hij weerhoudt zich ervan om de ander terug te beledigen. Daarom verzoek ik je om me een plezier te doen, en me zoveel mogelijk te beledigen. Ik waardeer je beledigingen bijzonder, en hoop dat je me nog veel meer zal beledigen.” Blijf de persoon prijzen voor zijn beledigingen.

    I) Rabbi Josef Pressburger, de schrijver van Tiferet Josef, liep eens door de straten van zijn stad, en een aantal niet-joodse kinderen liepen achter hem aan en scholden hem uit. Hij liep gewoon door alsof hij niets gehoord had. Een niet-joodse volwassene liep langs en zei tegen de kinderen: “Waarom verspillen jullie je tijd met hem? Kan je dan niet zien dat hij doof is en jullie niet kan horen?”

    Bij een andere gelegenheid liep rabbi Josef Pressburger met een kennis toen een aantal niet-joodse kinderen anti-semititische opmerkingen maakten. De kennis wilde ze met een stok slaan, maar de rabbijn hield hem tegen. “Laat hen”, zei hij, “en ik zal de zaak op een vreedzame manier oplossen.” De rabbijn richtte zich tot de brutale kinderen, en bood ze een klein muntje aan op voorwaarde dat ze hem nog is een hele minuut zouden blijven beledigen. Nadat ze dat gedaan hadden gaf hij hun het geld. Hij herhaalde dit aanbod nog een aantal maal, en iedere keer scholden ze hem uit en gaf hij hun het geld. Uiteindelijk zei hij hun dat zijn geld op was, maar dat hij wilde dat ze hem zouden blijven beledigen. “Als je ons geen geld meer geeft, dan schelden wij je niet meer uit.” was de reactie van de kinderen, en ze liepen weg.

    Een persoon doet alleen iets als hij er voordeel in ziet. In het eerste geval, toen ze zagen dat de rabbijn totaal ongevoelig was voor hun beledigingen, gaven ze het op. In het tweede geval veranderde de rabbijn hun motivatie van het plezier in het uitschelden naar het plezier van het ontvangen van geld. En zo gauw als ze geen geld meer kregen, waren ze niet langer gemotiveerd om hem uit te schelden. Deze twee zaken geven ons een voorbeeld hoe we kunnnen voorkomen dat anderen ons beledigen.

    11. Schrijvers en openbare sprekers moeten kritiek verwachten.

    Rabbi Mishe Sternbuch schreef in de inleiding van één van zijn boeken dat toen hij zijn eerste boek schreef, Moadim Uzmanim, hij aan rabbi Dov Bairish Widenfeld, de rabbijn an Tshabin, een aanbeveling vroeg. Nadat de rabbijn hem de brief gegeven had zei de rabbijn dat hij hem wat goed advies van uit eigen ervaring wilde geven. Over het algemeen zal elk boek wat uitgebracht wordt kritiek ontvangen. Toen rabbi Widenfeld in Polen woonde kreeg hij veel brieven die commentaar gaven op zijn boek Dovaiv Maisharim. Een aantal leverde kritiek op zijn stijl, anderen vonden dat hij meer materiaal had moeten aandragen, terwijl anderen zeiden dat hij minder had moeten schrijven, en weer anderen schreven dat de algemene nadruk op andere zaken had moeten leggen. Hij besloot hier helemaal niet op te reageren, want hij had zijn boek niet geschreven als zijnde bedoeld voor iedereen. Als dat het geval geweest zou zijn, dan had hij vele duizenden exemplaren laten drukken. Maar hij had het speciaal bestemd voor diegenen die net dat boek wilde hebben wat dat was. Daarom, als iemand klachten heeft over de algemene stijl, dan is het antwoord dat het boek niet voor hem geschreven was. Als er mensen zijn die het met genoegen lezen, dan was het de moeite waard om dat boek voor hen te schrijven.

    Rabbi Widenfeld voegde hier aan toe dat hij zich van te voren moest realiseren dat mensen zijn boek zouden bekritiseren en zelfs afdoen als niet veel goeds met alle mogelijke soort klachten. En daarom moest hij zich voor ogen houden dat hij zijn boek niet voor iedereen bedoeld had. Wanneer een schrijver dit voor ogen houdt zal hij in staat zijn om oneigenlijke kritiek te verdragen, en er niet door uit het veld geslagen zijn. Gelijk vanaf het begin moet hij het feit accepteren dat zijn boek niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Alleen een bepaald aantal mensen zullen zijn boek waarderen, en het is alleen voor hen geschreven.

    Iemand schreef is een artikel in een torahtijdschrift waarin hij een aantal torah uitspraken van rabbi Isser Zalman Meltzer bekritiseerde. Een bezorgde vriend van rabbi Meltzer kwam naar hem toe met een weerlegging van de uitspraken in het artikel. Maar rabbi Meltzer gaf geen toestemming aan zijn vriend om de weerlegging te publiceren. “Degene die mijn artikel aangevallen heeft gaat gebukt onder problemen in zijn gezin.” zei rabbi Meltzer. “Het geeft hem een goed gevoel om te denken dat hij heeft weerlegd wat ik geschreven heb. En ik wil geen kans voorbij laten gaan om iemand's lijden te verlichten.”

    12. Wanneer iemand u beledigt, kijk dan of u iets kan leren van wat hij zegt.

    Wanneer iemand u beledigt, ook al is het vanwege egoistische motieven, laat het dan niet automatisch zo zijn dat u geen aandacht schenkt aan wat hij zegt. Maar kijk zorgvuldig of er iets van waarheid is in wat hij zegt, dit ongeacht zijn bedoelingen.

    Als er iemand kritiek leverde op rabbi Simcha Zissel van Kelm, dan uitte hij zijn tevredenheid dat eindelijk is iemand zijn fouten aan het licht bracht.

    Een medewerker van hem viel hem eens verbaal aan in het bijzijn van anderen. De medewerker schreeuwde en vloekte, en noemde hem een slecht persoon. Rabbi Simcha wendde zich tot hem en luisterde met grote belangstelling. Sommige mensen in de buurt wilde de medewerker met geweld verwijderen maar rabbi Simcha hield hen tegen: “Hij heeft volkomen gelijk” zei hij. “Hij verteld slechts de waarheid.”

    13. De juiste houding ten aanzien van opbouwende kritiek.

    A) Wanneer iemand u bekritiseert, wees dan blij met de mogelijkheid om uzelf te verbeteren, en wees dat persoon dan dankbaar.

    Toen rabbi Simcha Bunim van Parshischo eens naar zijn leraar kwam zag hij erg bleek en ziek. Zijn leraar vroeg hem wat er mis was. “Iemand heeft me vandaag vernederd tot in het diepst van mijn ziel.” antwoorde rabbi Bunim.

    “Wat heb je hem geantwoord?” vroeg zijn leraar?

    “Ik heb hem gekust.” zei rabbi Bunim.

    Toen zijn leraar er op stond te weten wie hem beledigt had, vertelde rabbi Buni met tegenzin dat het het boek ‘Shevet Mussar’ geweest was. “De talmoed zegt dat als we iemand zijn werk bestuderen, dat we ons dan moeten indenken dat die persoon voor ons staat. Toen ik de ‘Shevet Mussar’ las voelde ik me vreselijk vernederd, omdat ik me realiseerde hoeveel fouten ik nog heb. Ik viel bijna flauw van schaamte. Toen ik weer een beetje bijgekomen was, heb ik het boek opgepakt en het gekust omdat het mij de ogen geopend heeft.”

    B ) We moeten net zoveel vreugde voelen wanneer iemand ons terecht wijst als wanneer we een grote schat vinden.

    Wanneer iemand u advies geeft hoe u geld kan verdienen of u uitlegt hoe u kunt voorkomen dat u geld verliest, dan zijn we zeer blij met de aanwijzingen van hem. Probeert u aanwijzingen om uw gedrag en/of karakter te verbeteren op dezelfde manier te bekijken.

    C) Niemand ziet al zijn eigen fouten. Iedereen ziet zichzelf als rechtvaardig en beschouwt alles wat hij doet als juist. Voor alles wat iemand doet heeft hij duizenden excuses en rationalisaties. Een persoon ziet niet wat tegen zijn vooroordelen in gaat. Anderen kunnnen veel objectiever zijn betreffende u, en kunnen veel beter uw misdragingen en fouten vinden. Weest u daarom bereid om te luisteren naar wat iemand die u terecht wijst te zeggen heeft.

    D) Een persoon die geestelijke groei als doelstelling in zijn leven heeft zal liefde voelen voor iedereen die suggesties aandraagt hoe hij kan verbeteren.

    Het is natuurlijk wel zo prettig als iemand u op een tactische manier probeert te corrigeren, maar als uw doelstelling zelfverbetering is, dan zal u kritiek waarderen, zelfs als het niet op de toon is die u graag wilt.

    E) Wanneer iemand u terechtwijst, wees hem dan dankbaar voor het feit dat hij u gecorrigeerd heeft. Een persoon kan zeer veel dankbaarheid voelen voor een dokter die een potentieel dodelijke tumor uit hem verwijderd heeft. Onze dank ten aanzien van iemand die ons op onze fouten wijst moet hetzelfde zijn. Het is gemakkelijk om een hekel te hebben aan iemand die probeert om u te corrigeren. Kijkt u naar het voordeel wat u verkrijgt van de gelegenheid om uzelf te verbeteren.

    F) Een waarheidszoeker zal niet gaan kijken of iemand die hem terechtgewezen heeft een hoogstaand persoon is of niet. Hij bekijkt de klacht, of die juist is of niet. Uw enige criterium bij het uitzoeken van een dokter is of hij goed is in zijn vak. Het is niet ter zake doend hoe hij zich gedraagt in zijn prive leven, zolang als hij in staat is om u goed te helpen.

    U moet eenzelfde soort houding hebben ten aanzien van iemand die u op uw fouten wijst. Het enigste wat telt is of wat hij zegt kan leiden tot zelfverbetering voor u.

    G) Een persoon die oprecht geinteresseerd is in zelfverbetering doet zijn uiterste best om mensen te vinden die zich bewust zijn van zijn fouten, en die bereid zijn om ze aan hem mede te delen.

    Maar vele mensen doen veel moeite om hun fouten te verbergen voor anderen, zodat ze niet gedwongen worden om zichzelf te verbeteren.

    Het verbergen van uw fouten kan u misschien wat tijdelijke onaangenaamheden besparen, maar u blijft dan wel opgescheept zitten met uw fouten.

    Rabbi Shlomo Luria, de schrijver van Maharshal op Tosfos, wees een speciaal persoon aan om te dienen als zijn terechtwijzer. Iedere dag op een gezette tijd kwamen zij bij elkaar en dan wees de terechtwijzer rabbi Shlomo op zijn fouten en tekortkomingen. Tijdens deze bijeenkomsten deed rabbi Shlomo zijn gebedskleed om en bereidde zichzelf voor om aandachtig te luisteren.

    H) Angst voor kritiek komt voort uit minderwaardigheidsgevoelens. Iemand die onzeker is over hemzelf zal zich gekwetst voelen als iemand hem op zijn fouten wijst. Een wijs man zei eens: "Het is gemakkelijker voor iemand als duizenden weten van zijn gebreken, maar hun mond er over dicht houden, dan dat één persoon ze recht in hun gezicht terecht wijst.

    Je bent alleen bang van kritiek als je jezelf en anderen probeert voor de gek te houden voor wat jezelf in werkelijkheid bent. Een waarheidszoeker zal blij zijn met kritiek. Hij ziet kritiek als een instrument om zichzelf te verbeteren.

    Wanneer iemand u terechtwijst, en u voelt u gekwetst, dan zal u waarschijnlijk tegen uzelf zeggen: “Wat is het vreselijk dat hij op de hoogte is van mijn fouten. Wat een mislukkeling ben ik dat ik zulk soort fouten heb. Wie weet of ik ooit nog zal verbeteren….” Maar het is verstandiger om tegen uzelf te zeggen: “Wat bof ik toch dat dat persoon mij een mogelijkheid gegeven heeft om geestelijk te groeien. Ik maak de noodzakelijke veranderingen in mijn gedrag of houding.”

    Wanneer u zich gekwetst voelt door iemand zijn kritiek, houdt u dan in gedachten dat het uw keus is om u gekwetst te voelen.

    U kunt zelf-uitspraken kiezen die u in staat zullen stellen om dankbaar te zijn voor de gelegenheid om uzelf te verbeteren.