Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat het geloof in een hoger wezen steeds verder afneemt. Ouderen geloven relatief vaker dan jongeren.
De afgelopen 20 jaar zijn we steeds minder in een God gaan geloven. De Universiteit van Chicago heeft daar onderzoek naar gedaan in 30 landen verspreid over de wereld. De onderzoekers vergeleken gegevens uit 1991, 1998 en 2008.
Van de Nederlanders zegt nu 40% gelovig te zijn en dat altijd te blijven, hoewel maar een klein deel de kerk of moskee bezoekt. Een kwart van de Nederlander gelooft niet in een een God en heeft dat ook nooit gedaan. De onderzoekers merken op dat het geloven in een hoger wezen toeneemt met het ouder worden. Zo zegt 43% van de 68-plussers zeker te zijn van het bestaan van God, terwijl dit onder mensen van 27 jaar en jonger slechts 23% is. De onderzoekers verklaren dit verschil door te stellen dat ouderen dichter bij de dood staan, en zich dus meer zorgen maken over het einde.
De bewoners van de Filipijnen geloven massal in het bestaan van een Godheid: 94% Het minst gelovig zijn de Oost-Duitsers, slechts 13%, en er wonen daar dan ook meeste atheïsten: 59% van de bevolking zegt nooit in God geloofd te hebben.
"
Daar (onder de nu 40%) zullen de ietsisten ook zitten.
Waarom dat moet leiden tot het ‘bescherming’ middels Strafrecht van een god (die niet bestaat) voor een van de geloofsgroepen?
Theo