Bs'd

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/ds_glashouwer_tijdens_studiedag_het_zoeklicht_vervangingstheologie_demonische_leer_1_650939

DOORN – „Als er ergens verwarring over bestaat is dat over het Koninkrijk van God. Dat geldt zowel in reformatorische, evangelische als in charismatische kringen. De bede over de komst van het Koninkrijk wil zeggen dat het er toen niet was en nu nog niet is, maar dat het nog komen moet.”

Zo verwoordde evangelist Feike ter Velde zaterdag aan het begin van de studiedag van Het Zoeklicht in Doorn het thema: ”Uw Koninkrijk kome, nu of straks?”

In de vroege kerk lagen de dingen volgens Ter Velde helder. „Men leefde sterk in de verwachting van het komende Koninkrijk.” Totdat, zo vervolgde hij, Augustinus meende dat het Rijk Gods niet iets is dat nog komt, maar dat nu is. „Dat moest dus wel de kerk zijn, de kerk die in de plaats van Israël gekomen is. Israël had immers het verbond verbroken en Christus verworpen en verwerpt Hem nog steeds. Daarom heeft God een nieuw, geestelijk Israël uitverkoren.”

Ds. Willem Glashouwer, predikant in de PKN en voorzitter van Christenen voor Israël Internationaal, noemde deze vervangingstheologie in zijn lezing op de studiedag: een demonische leer die ertoe geleid heeft dat miljoenen Joden vermoord zijn. „In Gods verlossingsplan speelt het land Israël een belangrijke rol. Het eerste wat God tegen Abram zegt is, dat hij uit zijn land moet gaan. Niet dat hij daar moet blijven en gaan evangeliseren. Met Israël, het volk en het land, heeft God Zijn verbond gesloten. Niet met de kerk, al mogen wij er in het nieuwe verbond bij komen. In Israël zal Hij Zijn Koninkrijk oprichten”, zo zei ds. Glashouwer.

Volgens hem heeft de kerk het concept van het Koninkrijk ingeruild voor het uit de Griekse filosofie stammend concept van de zaligheid van de ziel. Terwijl Hij alle dingen nieuw zal maken. „Dat behelst de hele schepping.”

Er zijn vele opvattingen over het Koninkrijk: is het nu, is het straks, is het in de hemel of op aarde of gaat het om het duizendjarig rijk? zo vervolgde ds. Glashouwer. „Toen Jezus zelf op aarde was zijn de tekenen van het Koninkrijk alleen in Israël geopenbaard. Daarna is het Koninkrijk in de harten van mensen geopenbaard. Dat is hier en nu. Daarna komt het Koninkrijk als een voorproefje van vrede en gerechtigheid en tenslotte als alles vernieuwd zal worden met de wederoprichting van alle dingen.”

Het teken dat God de komst van Zijn Koninkrijk aan het voorbereiden is, ziet de predikant aan de terugkeer van de Joden naar Israël en dat het Evangelie van het Koninkrijk verkondigd zal worden in de gehele wereld.

Ds. Theo Niemeijer, predikant van de Baptistengemeente te Enschede, betoogde zaterdagmiddag in zijn lezing op de studiedag, dat veel christenen van vandaag niet kunnen wachten tot het Koninkrijk er is. „Zij menen dat het Koninkrijk Gods nu al op aarde is en willen met geestelijk geweld de kerk op aarde vestigen”, zo zei hij.

Volgens hem is dit de meest hardnekkig dwaalleer die diep in de hedendaagse theologie en in de kerk is doorgedrongen. Nergens in de Bijbel wordt Jezus de Koning van de kerk genoemd, wel veelvuldig de Koning van Israël, betoogde ds. Niemeijer. „Jezus zal Zijn Koninkrijk vestigen op het moment waarop Hij terugkomt. Dat is de kerk, de gemeente die de genadegaven en de roeping van Israël heeft overgenomen.”